El govern espanyol nega que hi hagi cap mena de “persecució política” contra l’independentisme. Així ho ha reiterat, un cop més, Fernando Grande-Marlaska. Ho ha assegurat quan Junts li ha retret el cas Volhov contra Josep Lluís Alay. En realitat es tracta d’una traducció d’una novel·la russa que, filtrada a la premsa, es va transformar en una suposada ingerència russa. El ministre de l’Interior ha esquivat aquest cas, justificant que està judicialitzat, però ha defensat l’actuació de la Guàrdia Civil.

Ha estat durant la sessió de control al Senat, quan el portaveu de Junts, Josep Lluís Cleries, ha denunciat l’operació contra el director de l’oficina del president Carles Puigdemont. El “suposat acord amb Rússia” de l'informe de la Guàrdia Civil, ha recordat, “era la traducció literal” d’una novel·la russa a càrrec d’Alay, que és professor d’història d’Àsia i políglota. “Fins quan continuaran les filtracions interessades contra l’independentisme? Quan vetllaran per la qualitat i la veracitat dels informes de la Guàrdia Civil?”, li ha preguntat Cleries a Marlaska.

Però el ministre de l’Interior ha evitat parlar del cas concret, recordant que el govern no valora “actuacions en causes judicials”. No obstant això, Fernando Grande-Marlaska ha fet una defensa general de la “conducta” tant de la Guàrdia Civil com de la resta de forces i cossos de seguretat de l’Estat. “Actuen en tot moment amb absolut respecte a la Constitució, la llei i els procediments per a garantir que es compleixin estrictament els drets fonamentals i els drets processals”, ha sostingut. En aquest sentit, ha negat que hi hagi una “dinàmica de filtracions”, sinó que són “excepcionals” i que quan es produeixen “tenen resposta dins el nostre ordenament jurídic”. El titular d’Interior també ha desmentit que “es persegueixi la discrepància política”.

Però el portaveu de Junts ha continuat denunciat la “persecució política a Puigdemont i el seu entorn”. Ha recordat en aquest sentit com ara demanen tres anys de presó i disset d’inhabilitació per a Alay per un viatge a Nova Caledònia. En aquest punt, Cleries ha qüestionat la voluntat de diàleg de La Moncloa: “Vostès utilitzen l’eslògan publicitari del retrobament. Per retrobar-nos als jutjats? A la presó? Als informes inventats i filtrats?”. I ha mirat cap als socis de la Generalitat: “Estem en temps de persecució política, de venjança, de repressió i una part de l'independentisme mira cap a una altra banda”.

El viatge a Nova Caledònia

El jutjat d’Instrucció 28 de Barcelona ha obert ja tots els tràmits per jutjar Josep Lluís Alay, el cap de l’oficina del president a l’exili Carles Puigdemont, pel seu viatge a Nova Caledònia l’any 2018, amb motiu de la celebració del referèndum d’independència i una visita als presos polítics a Lledoners. Segons l’escrit de l’obertura del judici oral, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, l’acusen de malversació i prevaricació i la Fiscalia demana 3 anys de presó i 17 d’inhabilitació. El jutge investiga d’on van sortir els 4.580 euros del viatge i 15,20 euros del peatge d’anar i tornar a Sant Joan de Vilatorrada