El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha sortit en defensa del seu govern i l'ha volgut diferenciar de l'anterior executiu, liderat pel Partit Popular. Marlaska ha defensat que des que Pedro Sánchez encapçala l'executiu espanyol que "no hi ha clavegueres" de l'Estat. Ho ha argumentat aquest dimarts a la tarda en resposta a ERC i JxCat a la sessió de control al Senat, en què els partits independentistes han demanat explicacions a Marlaska per l'Operació Catalunya i la guerra bruta contra l'independentisme. El ministre d'Interior ha demanat "no confondre moments històrics ni governs", ja que "fa quatre anys que s'estan trencant aquestes estratègies", que implicaven a un "nombre mínim de funcionaris que van sucumbir al poder polític". Segons Marlaska, en l'actualitat "no es persegueixen les idees" i que fa quatre anys que es respecta la separació de poders. "Aquí no es violenta cap dret fonamental, aquí no es persegueixen idees", ha declarat davant l'hemicicle.

"L'única cosa que s'ha investigat són els fets susceptibles de ser constitutius de delicte sota la tutela judicial", ha assegurat Marlaska. En relació amb l'espionatge, el ministre d'Interior ha garantit que "des de fa almenys quatre anys que no hi ha cap intervenció telefònica sense autorització judicial". Marlaska ha assegurat que a l'estat espanyol "no es violenta cap dret fonamental" i es respecta "el principi de legalitat". "Respectem la separació de poders i complim els principis d'una democràcia plena", ha insistit. La portaveu d'ERC al Senat, Mirella Cortés, ha denunciat que "l'Estat preval per sobre de la democràcia" i s'ataca l'independentisme. "La guerra bruta està més que constatada", ha dit Cortés, que ha posat com a exemple el 'Catalangate' i ha criticat que el PSOE bloquegi una comissió d'investigació de les clavegueres de l'Estat. El portaveu de JxCat, Josep Lluís Cleries, ha afirmat que a Espanya hi ha un "panorama antidemocràtic" i ha lamentat que hi ha "opacitat total", tant amb el PP com amb el PSOE. "Prioritzen Espanya a la democràcia i a la legalitat", ha denunciat, i ha lamentat que no s'han depurat responsabilitats per l'Operació Catalunya.

De fet, avui, el Partit Socialista espanyol ha tancat files amb el Partit Popular i la formació ultradretana de Vox per vetar investigar les clavegueres de l'Estat espanyol. El PSOE ha unit els seus vots amb els populars i l'extrema dreta per evitar que el Congrés dels Diputats obri una comissió per indagar sobre el deep state, una proposta registrada per Unides Podem, ERC, Junts, CUP, PDeCAT, Bildu, En Comú Podem, BNG i Compromís. Arran de l'esclat del CatalanGate les formacions afectades per l'espionatge van demanar una investigació sobre el cas Pegasus que va ser tombada pels tres mateixos partits que ara refusen investigar sobre les clavegueres. La iniciativa pretenia que el Congrés investigués "la vinculació de diversos estaments oficials de l'Estat i un entramat mediàtic, empresarial i parapolicial amb recursos i armes reservades a organismes estatals, al servei d'interessos il·legítims al marge de l'interès general".

Feijóo, senador

El parlament gallec ha designat aquest dimarts al líder del PP i expresident de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, senador per designació autonòmica. D'aquesta manera, Feijóo podrà confrontar cara a cara amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a les sessions de control a la cambra alta, que se celebren els dimarts a la tarda. La primera sessió de control en què participarà Feijóo amb Sánchez serà el 7 de juny. En una piulada a Twitter, el president del PP ha afirmat que a partir de demà dimecres continuarà "representant la seva terra a la cambra alta amb la mateixa entrega i dedicació amb la qual ha treballat durant tots aquests anys com a diputat autonòmic".