El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha afirmat que el govern de l'expresident popular José María Aznar "no va estar a l'altura" després dels atemptats de l'11-M, ja que no va informar la ciutadania "com calia". Així mateix, ha lamentat que el PP no reconeix el resultat dels comicis del 23 de juliol passat, igual que el 2004. En el 20è aniversari de la matança que es va cobrar la vida de 193 persones i va deixar-ne ferides més de 2.000 després de l'explosió de deu bombes col·locades per un comando gihadista en diferents punts de la xarxa de Rodalies de Madrid, el titular de l'Interior ha lamentat que la ruptura política que hi va haver el 2004 continua habitant actualment i que no s'ha après "d'un cop tan important com aquell".

"Ho estem recordant i analitzant 20 anys després, on es constata que un govern en una situació també de màxima tragèdia per al país, no va estar a l'altura de les circumstàncies, no va ser el transparent que havia ser, no ens va informar com ho havia de fer i evidentment no era per interessos públics", ha indicat Marlaska en una entrevista a RNE. En aquest sentit, ha lamentat que el PP "encara no ha acceptat el resultat de les urnes" del 23 de juliol, fent un símil amb les eleccions generals celebrades tres dies després de l'11-M, uns fets "difícils d'entendre en una democràcia".

La teoria de la conspiració, 20 anys després

Marlaska també ha compartit que, segons ell, els responsables de la teoria de la conspiració impulsada després de l'11-M "no han assumit les responsabilitats necessàries" malgrat que "va quedar molt clar quina havia estat la naturalesa dels fets". "Aquesta teoria de la conspiració també anava en la mateixa línia de la no-acceptació d'un resultat electoral, l'entendre que hi havia causes que havien interferit il·legítimament en un procés electoral, és a dir, posar el dubte, com sempre, en el desenvolupament del que és una democràcia", ha prosseguit.

El ministre socialista ha reivindicat que la investigació policial "va deixar absolutament clar des del primer moment" el que va passar després dels atemptats, i després va ser secundat pel procediment judicial. Malgrat això, hi va haver persones que van continuar alimentant "el dubte". Al-Qaeda va reivindicar l'atemptat d'Atocha, però el Ministeri de l'Interior espanyol, liderat pel popular Ángel Acebes, va atribuir la matança a ETA durant tot el dia de l'11-M.

"El risc zero no existeix"

Preguntat, d'altra banda, si avui podria repetir-se un atemptat com l'ocorregut fa 20 anys, Marlaska ha assegurat que les forces i cossos de seguretat van aprendre de l'11-M i estan preparats perquè no es repeteixi, si bé ha recordat que "el risc zero no existeix".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!