El vintè aniversari de l'11-M es commemora aquest dilluns en el marc del Dia Europeu de les Víctimes de Terrorisme amb diversos actes per tot l'estat espanyol. El Dia Europeu de les Víctimes de Terrorisme va ser instaurat perquè l'11 de març del 2004 es va produir a Madrid l'atemptat terrorista més gran en sòl europeu, que va deixar 193 morts i més de 2.000 ferits. El president a l'exili Carles Puigdemont ha volgut fer un homenatge a les víctimes d'aquell atemptat i ha aprofitat per criticar la gestió del govern espanyol després d'aquells terribles fets.

"Avui fa vint anys, a més dels criminals assassins que van perpetrar els atemptats de Madrid, hi va haver altres criminals que mai no han comparegut davant la justícia: els qui van ordir una mentida des del poder i malversant els recursos de l’Estat", ha denunciat Puigdemont en un missatge a X, antic Twitter. Al-Qaeda va reivindicar l'atemptat d'Atocha, però el Ministeri de l'Interior espanyol, liderat pel popular Ángel Acebes, va atribuir la massacre a ETA durant tot el dia de l'11-M. 

Sempre és el mateix modus operandi

És per això que Carles Puigdemont es refereix a Espanya "com una de les grans factories de falsedats informatives que hi ha a Europa. A la base sempre hi ha el mateix tipus de polític, policia, jutge o periodista". Les mentides i incògnites al voltant d'aquells fets d'ara fa vint anys recorden, d'alguna manera, a les maniobres al voltant de la gestació de l'operació Catalunya: "El modus operandi sol ser el mateix: un informe policial o d’intel·ligència a partir d’un suposat anònim o d’un suposat indici, que després és degudament escampat per la premsa amiga i que acaba a les mans dels mateixos jutges, que naturalment obren peces des d’on se sosté la mentida a través d’un relat mediàtic presentat com a 'periodisme d’investigació'".

La veritat s'acaba sabent

Feta aquesta reflexió, el líder de Junts per Catalunya recorda que la veritat s'acabarà sabent "encara que tardi anys a venir". Finalment, Puigdemont recomana l'entrevista que eldiario.es ha fet a Juesús Ceberio, director d'El País entre el 1993 i el 2006, el qual desgrana les teories de la conspiració de l'11-M: "El Gobierno de Aznar miente desde el primer minuto", assegura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic