El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que "els protocols han funcionat meravellosament bé" pel que fa a la col·laboració entre els Mossos d'Esquadra i el Cos Nacional de Policia, durant l'incident relacionat amb una sivella en forma de granada de mà d'aquest matí.

Grande-Marlaska ha afegit que "la portadora d'aquest equipatge ha estat controlada en tot moment en el trajecte del seu viatge des de Barcelona a Atocha-Madrid". El ministre ha fet aquestes declaracions després de visitar la caserna de la Guàrdia Civil de Berlanga de Duero, a la província de Sòria, dins la comunitat autònoma de Castella i Lleó.

Aquest matí, els Mossos han hagut de desallotjar part de l'estació de Sants i tancar les vies 3 i 4 de l'AVE. Adif ha avisat a les 8.02 hores de l'objecte sospitós, però feia més de mitja hora que la maleta havia passat per l'escàner i quan han arribat els Mossos ja era dins un tren cap a Madrid.

La policia ha fet diverses gestions per identificar la passatgera i ha alertat la policia espanyola que l'ha interceptat en arribar a Atocha, on també s'ha hagut d'establir una zona de seguretat fins que no s'ha vist clarament que la possible granada era la sivella d'un cinturó.