El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha comparegut aquest dimecres al Congrés per exposar el pla de legislatura del ministeri, el dia després de la decisió de traslladar els consellers presos que estaven empresonats a Estremera, Alcalá Meco i Soto del Real. A l'entrada Marlaska ha negat que els actes en suport dels presos previstos per associacions sobiranistes i ciutadans catalans, com també les pintades de groc i la penjada de llaços, serveixin de pressió als centres penitenciaris per cedir privilegis al seu règim d'internament.

"Per què haurien d'influir?", ha dit el titular d'Interior, i ha demanat "evitar futuribles" i ha advocat per la "confiança" en les institucions catalanes, que d'ara endavant gestionaran la situació dels consellers, quan ingressin a Lledoners i Can Brians, ja que Catalunya és l'única comunitat autònoma que té aquesta competència cedida. 

Marlaska ha insistit que l'acostament a prop de les famílies era "el compliment estricte de la llei" i no pas un "peatge" a ERC i el PDeCAT per la moció de censura a Mariano Rajoy, un cop el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, havia conclòs les diligències pròpies de la instrucció pel cas de l'1-O. 

El diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha lamentat si era "normal" que Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Raül Romeva haguessin estat rebuts a la presó de Zuera (Saragossa) amb crits de "Viva Espanya" per megafonia.

El republicà també ha instat Marlaska a "desarticular" l'anomenada "Operació Catalunya", trama que pressumptament s'hauria gestat durant el mandat de l'exministre Jorge Fernández Díaz. "Té vostè micros al despatx?" s'ha burlat Rufián sobre les informacions relatives a les escoltes que van destapar la hipotètica trama. Què en pensa d'això la Fiscalia t'ho afina, ens hem carregat la seva sanitat, i pretenen guanyar la guerra 80 anys després?" ha explicat sobre el resultat d'aquests àudios. 

El portaveu d'ERC a la comissió també ha demanat a Marlaska visualitzar el documental "Les clavegueres d'Interior", on s'aprofundiria sobre aquests "fets gravíssims". 

El titular ministerial ha reblat que "no tenia res a dir" sobre les "clavegueres", però que les forces de seguretat no es dedicaven a això. "No tinc micròfons al despatx, però en el meu cas, generarien confiança en la ciutadania" ha afegit. 

Finalment, Rufián ha fet saber al ministre que el sobiranisme no volia els presos "a prop, sinó lliures" ha indicat. El responsable d'Interior ha dit que la causa continuava oberta, a l'espera de judici i ha insistit que el criteri de l'acostament és "l'arrelament de la persona, un cop s'ha demanat i Institucions Penitenciàries ho ha estudiat i validat", ha reblat.

Sobre els presos d'ETA, el ministre de Pedro Sánchez ha assegurat que no hi havia cap "contraprestació" a PNB o Bildu, no era un "benefici penitenciari" l'acostament, i el tractament seria "individualitzat", que advoqui per la via Nanclares. "He vist fins i tot noms, però quins noms si el tema encara no l'hem estudiat?" ha reblat sobre els "paràmetres" genèrics per al trasllat, que es basen en començar per persones majors de 70 anys i malalts .

Sobre la renovació de 500 places de Mossos, el ministre ha recordat que ja estaven en curs, en resposta a Feliu Guillaumes del PDeCAT. Marlaska ha fet una apel·lació a què la policia autonòmica i "tots" fossin "fiables", després del 1-O, tot i que ha aclarit que "sempre havia treballat molt bé" amb els Mossos d'Esquadra al passat. Per això, ha dit que estudia la possibilitat de dotar-los d'armes llargues.