Un dels feixistes que va participar aquest dijous en una agressió grupal contra un independentista “serà detingut en breu”. Així ho ha avançat el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande Marlaska, després de reunir el comitè de crisi sobre Catalunya al Palau de La Moncloa. En contra de les crítiques, el dirigent socialista ha defensat la tasca “absolutament professional” de la policia separant les dues concentracions. Ha denunciat una campanya de “desinformació” contra els cossos i forces de seguretat.

Des de la sala de premsa de la Moncloa, Marlaska ha tornat a deixar clar que “no hi haurà impunitat” davant els violents que actuen als carrers de Barcelona. I ha posat com a exemple els “agressors feixistes” d’un jove antifeixista, dels quals un ha estat ja identificat i serà posteriorment detingut. En aquest sentit, ha defensat l’actuació policial, malgrat que no van ser capaços d’encapsular els ultres. “Els enfrontaments que vam veure van ser escassos”, ha assegurat. “Quan va haver-hi agressions, va ser quelcom molt esporàdic”, ha insistit.

El ministre de l’Interior ha aprofitat per a denunciar “polítiques de desinformació” contra les policies a les xarxes socials. En aquest sentit, ha parlat d’una “contínua difusió de narratives destinades a manipular l’audiència atribuint als cossos i forces de seguretat accions de provocació mitjançant l’existència d’infiltrats”. Ha negat que hi hagi infiltrats i ho ha atribuït tot a la “pretensió de desprestigi dels agents”.

Sense avançar cap mesura excepcional, Marlaska ha reiterat el mateix missatge que aquest dijous: l’actuació dels violents “no quedarà impune”. En aquesta línia, ha tornat a assenyalar l’existència de “grups minoritaris i molt organitzats amb un comandament i estratègia molt evidents”. Ha sostingut que “han estat detinguts un número important i la resta seran destinguts en moments immediats”. Ha criticat que “els fets violents estan provocant un greu dany a les institucions i a la reputació internacional de Catalunya”. Malgrat tot, el ministre ha admès que “es pot visitar Barcelona amb total normalitat”, perquè són fets aïllats "en moments i llocs concrets".

Avui, dia "sensible"

Fonts del Ministeri d’Interior admeten que la jornada d’avui és una de les més “sensibles”, i que totes les policies estaran ben atentes. També contemplen l’arribada de “persones radicals violentes de diferents ideologies” de fora de Catalunya i fins i tot d’Espanya, sense concretar més aquestes informacions. Ha assegurat que són persones que abans “han fet acte de presència a Catalunya”. Des del seu departament esperen que tot es desinfli durant els pròxims dies.

Marlaska ha traslladat novament el seu “suport” als Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que segons ell estan actuant “amb gran professionalitat, eficàcia i proporcionalitat”. Ha informat que ahir van resultar ferits deu agents, dels quals cinc dels Mossos i cinc del CNP.

“Impacte reduït” de la vaga

El ministre de l'Interior també ha traslladat l'"impacte reduït de la vaga" i ha exposat algunes xifres per a justificar-ho. Entre elles que la reducció del consum elèctric és del 7% o que l’afectació de la vaga en l’administració de justícia és del 3%. Ha destacat el compliment dels serveis mínims de la xarxa ferroviària i la normalitat en els aeroports catalans.

Buscant el Tsunami Democràtic

Preguntat pel Tsunami Democràtic, Marlaska ha insistit que s’està investigant qui hi ha al darrere per actes que entén constitutius de delicte. “No perseguim associacions ni idees, sinó actituds, conductes penalment rellevants”, ha assegurat. "Es determinarà quines persones hi estan al darrere i hauran d’assumir la seva responsabilitat”, ha reiterat