El ministeri de l'Interior, dirigit per Fernando Grande‑Marlaska, ha plegat veles i ha ordenat a través de l'Advocacia General de l'Estat, retirar la demanda que havia presentat davant l'Audiència Nacional per il·legalitzar el partit sobiranista Izquierda Castellana, segons ha anunciat aquesta formació. Izquierda Castellana considera que això pot obrir el camí per deixar solucionat el conflicte. "Queda per veure quina és la resposta que dona el titular del Jutjat Central número 6 del Contenciós-Administratiu de l'Audiència Nacional davant la nova posició del Ministeri; sembla que qualsevol altra opció que no sigui l'arxivament de la causa fregaria la prevaricació", ha indicat. El partit castellanista ha agraït el suport d'altres nacions a la seva causa, entre ell la solidaritat que ha rebut des de Catalunya. "Aquest episodi, que en aquesta ocasió sembla que es tanca favorablement, ha servit per posar de manifest que, en contra del que el bloc dominant espanyol sembra (el conflicte entre els diversos pobles de l'Estat), hi ha uns forts sentiments de solidaritat que s'expressen de manera nítida quan les circumstàncies ho demanen", ha afegit.

La decisió del Ministeri ha coincidit en el temps amb la pèssima valoració d'Espanya al rànquing del setmanari britànic The Economist, on la valora com una "democràcia defectuosa". Un dels principals motius pel que els analistes de l'EIU han situat Espanya en la categoria de democràcia defectuosa és el bloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que continua sense renovar-se. Aquesta fa referència a un dels cinc indicadors que s'analitzen de cada país, el de la independència judicial. La resta són: processos electorals i pluralisme, funcionament del govern, participació política i cultura política democràtica. Amb aquesta baixada, Espanya ha reculat dos llocs en el rànquing mundial, passant de la 22a posició a la 24a. El país líder en qualitat democràtica continua sent Noruega amb un marge molt ampli: Té 9,75 punts sobre 10. En canvi, la llista la tanca l'Afganistan, amb 0,32 punts. 

Artistes crítics empresonats

El fet que Espanya hagi baixat de categoria és quelcom que els analistes de l'EIU ja havien anat advertint que podia passar en edicions anteriors, ja que l'Estat fa anys que compta amb una puntuació molt baixa en l'indicador sobre justícia. El politòleg Jordi Mas ja advertia el 2021 que diversos organismes i associacions internacionals posaven en dubte la qualitat de la democràcia espanyola. "En els últims anys, la controvertida llei mordassa ha sancionat o enviat a presó artistes crítics amb les institucions de l'Estat, s'ha perseguit aquells que ho denuncien o si es permet un debat parlamentari sobre la unitat de l'Estat o la monarquia, mentre que la sentència dels tribunals espanyols als polítics catalans ha causat estupefacció internacional, així com un recorregut jurídic molt curt i amb un final diferent a Bèlgica i Alemanya...", exposava Mas, afegint la "gran discrepància entre el que observen els rànquings", que situaven Espanya per sobre de França o els EUA, "i el que denuncien diferents sectors, tant fora com dins del país"