Podrien ser considerades com euroordres polititzades a l'espanyola. El president Carles Puigdemont ha demanat des del Parlament Europeu que es doti als òrgans judicials i policials dels estats "d'eines" per poder fer front a casos d'ordres de detenció europees o internacionals "motivades políticament". I és que l'eurodiputat de Junts sap de què parla, ja que per aquest motiu va ser detingut a Sardenya a finals del setembre passat. Puigdemont ha fet aquesta petició en el marc de la presentació d'un informe del Comitè de Llibertats de l'Eurocambra, relacionat amb les notificacions de la Interpol conegudes com a "vermelles" i que requereixen la detenció per a l'extradició.

El document, presentat aquest dilluns, parla del "problema greu" que suposa l'augment d'aquestes notificacions. Així mateix, assenyala el "perill" per als ciutadans que poden ser part d'un procés motivat políticament des de règims "autoritaris o poc democràtics". Davant d'això, Puigdemont ha argumentat que les recomanacions que es plantegen sobre les esmentades alertes vermelles es podrien aplicar tant a la Interpol com a l'Europol. Cal recordar que la Interpol és qui gestiona les ordres internacionals, mentre que l'Europol és qui rep les dels estats membres de la Unió Europea. "És important que els raonaments de l'informe siguin ben coneguts pels òrgans judicials dels estats membres", ha dit el president. Alhora, ha demanat que l'Eurocambra actuï per dotar els estats "d'eines, dades i informació per resoldre casos motivats políticament que podrien aparèixer en les seves jurisdiccions". 

 

"També volem suggerir que l'estudi sigui distribuït entre les diverses organitzacions policials dels estats membres per generar l'atenció entre les forces policials de l'existència d'aquest tipus de casos motivats políticament", ha afegit Puigdemont, que va ser detingut a Sardenya per una de les esmentades alertes vermelles, precisament. Les conclusions presentades formen part d'un informe intern de l'Eurocambra, elaborat per un grup d'experts i relatives a les notificacions vermelles de la Interpol i les seves possibilitats dins el marc legislatiu de la UE.

El Parlament Europeu també ha debatut el document que s'està preparant sobre l'informe de la Comissió Europea amb relació a l'Estat de Dret del 2021. Segons l'eurodiputat de Junts, l'informe de la Comissió no és independent. "Un informe sobre el respecte a l'estat de dret en els estats membres no pot estar redactat per comissaris nomenats pels mateixos estats membres", ha denunciat Puigdemont. El seu partit ha apuntat a les xarxes socials que el president s'ha estrenat aquest dilluns com a nou membre del Comitè de Drets Civils i Llibertats del Parlament Europeu. Per la seva banda, els altres dos eurodiputats de Junts han viscut moments tensos a l'Eurocambra: per una banda, Dolors Montserrat (PP) ha impedit parlar català a Toni Comín; per una altra, Clara Ponsatí ha presenciat la manca de decòrum del diputat de Vox Hermann Terstsch.