La plataforma Jusapol i la resta d'organitzacions de policia espanyola, Guàrdia Civil, policies autonòmiques i locals que han secundat aquest dissabte la manifestació contra la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana de 2015, la coneguda pels seus detractors com a 'llei mordassa', han centrat les seves crítiques en la gestió del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una arrencada de la protesta marcada per la pluja.

Encara que mobilitzant milers de persones, els assistents a la protesta no han omplert la Porta del Sol en l'arrencada de l'anunciada com a "gran manifestació" contra la reforma "arbitrària" de la Llei de Seguretat Ciutadana que plantegen els socis del govern espanyol, PSOE i Unides Podemos, amb el suport d'altres partits com el PNB, ERC i EH Bildu.

Els policies ocupaven la zona de la Porta del Sol pròxima al carrer Carrera de San Jerónimo, situant-se la cua a la calçada cap a l'edifici de la Presidència de la Comunitat de Madrid. Per la resta de la plaça es podia caminar sobre les 11.30, hora d'inici de la marxa. Malgrat el mal temps, hi havia molts turistes i ciutadans realitzant compres.

Dimissió de Marlaska

Tal com avançava la manifestació, en molts punts entre aplaudiments dels ciutadans i crits de "viva Espanya" i "visca la Policia", els agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat han llançat consignes demanant la dimissió de Grande-Marlaska. El president de Jusapol, Miguel Ángel Gómez, ha reclamat en declaracions als mitjans que el ministre "donés la cara" per ells, en entendre que la reforma plantejada rebaixa el principi d'autoritat.

La manifestació ha començat cap a les 11.30 hores encapçalada per la pancarta 'No a la Inseguretat Ciutadana, comptant amb la presència d'un tractor amb grans altaveus, habitual en les protestes de Jusapol --d'on van sorgir les majoritàries JUPOL i JUCIL a la Policia i Guàrdia Civil-- des que van començar a reivindicar abans de 2018 una equiparació salarial "real".

La marxa ha comptat amb la presència de dirigents de PP, Vox i Ciutadans, en el cas d'aquests dos últims partits representats amb els seus màxims dirigents, Santiago Abascal i Inés Arrimadas. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha mostrat el seu suport als policies amb unes declaracions davant dels mitjans a l'inici de la manifestació en les quals ha avançat que no coincidirà amb el president de la formació, Pablo Casado, a qui s'esperava per al final de la protesta. També hi ha assistit l'alcalde de la capital, José Luis Martínez Almeida.

 

Els sindicats, units

Amb set graus de temperatura a les 11.30 hores al centre de Madrid en un matí desagradable per la pluja i l'aire fred, a la manifestació s'han vist moltes banderes d'Espanya i també de Jusapol, la majoria d'elles. Alguns manifestants portaven banderes de Vox i el seu sindicat, Solidaritat, entre altres sigles com CSIF o SIPE, un sindicat de l'Ertzaina. També hi havia moltes banderoles de SPPL i altres organitzacions de policies locals.

Encara que amb discrepàncies a l'inici de les convocatòries contra la reforma de la 'llei mordassa', a la manifestació d'aquest dissabte han estat presents sindicats tradicionals de la Policia com el SUP, així com altres de la Guàrdia Civil, com el cas d'AEGC.

 

Foto principal: Capçalera de la manifestació policial contra la leu mordassa / Europa Press