El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha enviat una carta a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en què li recorda que és "perillós" identificar la policia democràtica que hi ha a Espanya amb el franquisme.

El ministre fa referència a la decisió de l'Ajuntament de Barcelona de recordar que l'edifici de la Direcció de la Policia a Via Laietana va ser un centre de tortures en el passat. La placa memorialista que ho recordava, que es va col·locar dimecres passat, no ha durat ni 24 hores. Ahir va aparèixer completament destrossada.

"Crec que és just que, igual que recordem una part funesta de la història d'Espanya per conèixer el que va passar, les institucions públiques, entre les quals hi ha el consistori que presideixes, reconeguin la feina present dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat i la seva incontestable contribució a la consolidació del nostre sistema de drets i llibertats", diu Marlaska.

La missiva, a la qual ha tingut accés Europa Press, és la resposta del titular de l'Interior a la col·locació d'una placa en la Direcció Superior de Policia a Barcelona a la Via Laietana en la qual es recorda la repressió durant el franquisme.

La carta a Ada Colau

Marlaska, que comença amb un "estimada alcaldessa", admet que totes les institucions tenen "un deure de memòria perquè la nostra història passada no s'oblidi, encara que sigui una història que molts preferiríem oblidar." "També és cert", afegeix, "que és perillós identificar institucions democràtiques de l'Estat amb un règim polític del passat".

"Des de 1978, amb l'arribada de la democràcia i l'Estat de Dret, la comissaria de Via Laietana és el lloc de treball de funcionaris del Cos Nacional de Policia que formen part d'una de les institucions més valorades per la ciutadania; d'uns homes i dones els valors dels quals són els recollits a la nostra Constitució", continua l'escrit.

El ministre recorda finalment els policies que han perdut la vida en defensa de l'Estat de Dret. "Avui tenim una policia democràtica, que ha donat proves d'això, que ha pagat amb vides d'homes i dones la defensa de l'Estat de Dret davant el deliri del terrorisme. I que garanteix un espai públic on tots podem exercir els nostres drets i llibertats".

La placa, destrossada

La placa memorialista que recordava les tortures ja està completament destrossada.

L'acció la va donar a conèixer un grup de mossos espanyolistes i arriba després que durant el dia d'ahir la presidenta del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, considerés que era "ofensiva" cap als agents de la policia espanyola que estan destinats al mateix immoble.