Les relacions entre aquests dos socialistes mai han estat esplèndides. El darrer cas que els ha confrontat ho ha certificat. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va tirar pel dret i va decidir destituir el responsable de la Guàrdia Civil que feia d'enllaç amb el JEMAD sense consultar-ho a la ministra de Defensa, Margarita Robles. Malgrat que és un càrrec que uneix ambdós ministeris, la decisió es va prendre per la via directa.

Posteriorment a cessar aquest càrrec que també s'havia beneficiat de la vacunació tot i no ser un col·lectiu autoritzat per rebre la primera dosi, Grande-Marlaska va decidir informar a Robles de que acabava de recol·locar aquest responsable a una altra banda. No li va consultar però cal recordar que els nomenaments més rellevants dins l'Institut Armat solen dur-se a terme de manera conjunta. 

La Guàrdia Civil depèn d'Interior pel que fa a serveis, retribucions, destinacions i mitjans, mentre que els ascensos i missions corresponen al ministeri que dirigeix actualment Margarita Robles per ser un Cos de naturalesa militar. Segons confirma el digital El Independiente, asseguren que des de Defensa han remarcat que Robles està "molt molesta amb la forma d'actuar" de Grande-Marlaska. 

Des d'Interior van voler marcar perfil i ser exemplars i és evident que la seva imatge ha sortit reforçada mentre que Robles ha anat a remolc i ha intentat suavitzar totes les crítiques cap a un col·lectiu de militars alliçonador que, per la porta del darrere, actuaven de forma contrària al que predicaven. La 'gran decisió' de Robles va ser demanar un informe per prendre decisions. No va caldre, la destitució d'aquest Guàrdia Civil va precipitar la dimissió del cap del JEMAD, Miguel Ángel Villarroya. 

Malestar dins la Guàrdia Civil

Per evitar tornar a viure un escàndol d'aquesta magnitud, la Guàrdia Civil ha ordenat als responsables de totes les seves unitats que ningú es vacuni i ha recordat les normes marcades pel ministeri de Sanitat. Marlaska, novament, s'ha avançat i ha fet arribar una circular informativa que convida a tothom, preveure males praxis. L'Associació PRO Guàrdia Civil exigeix al ministre tenir accés al pla de vacunació i exigeix explicacions: "Volem saber si el cessament ha estat per ser el cap de turc per donar exemple".

Els precedents que confirmen la mala relació entre ministres els trobem en la gestió de la Filomena a Madrid, determinar la concessió de medalles d'honor al personal de defensa durant la primera onada o la gestió de la crisi d'immigrants a les Canàries.