La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha rebutjat aquest dimecres que el Congrés investigui les activitats del rei emèrit, Joan Carles de Borbó, perquè al seu entendre podria implicar el qüestionament de les institucions espanyoles "i en una democràcia sòlida no és bo que es qüestionin les institucions". En aquest marc, ha recordat que Podem que la posició del conjunt del govern espanyol és la de donar suport a la "monarquia parlamentària i al rei Felip VI" i que és el president espanyol, Pedro Sánchez, qui marca el criteri en qüestions institucionals.

És la reacció de la ministra al nou esvoranc a l'executiu espanyol per la negativa del PSOE a donar suport a la creació d'una comissió d'investigació demanada per Podem i els independentistes sobre les targetes Black del rei emèrit, Joan Carles I. Els socialistes votaran aquest dimecres a la Mesa amb PP i Vox en contra de la proposta malgrat que els lletrats del Congrés han obert la porta per primera vegada a que es constitueixi.

En una entrevista a Onda Cero, Robles ha afirmat que darrere la petició d'investigació sobre les activitats del rei emèrit "d'alguna manera es pot tractar de qüestionar les nostres institucions". "Els comportaments personals són diferents, i em semblen rebutjables actuacions de Joan Carles I, però sempre dins del marc de la presumpció d'innocència i de la defensa de la monarquia recollida dins de la Constitució", ha dit.

Li ha respost, des de Twitter, Ione Belarra, secretària d'Estat d'Agenda 2030 i mà dreta d'Iglesias al Ministeri. "Que el Congrés investigui, com han reconegut els seus lletrats que pot fer, les activitats presumptament il·legals de Joan Carles, és precisament defensar les institucions", ha assegurat Belarra. I ha llançat un nou dard contra Robles: "Protegir els privilegis i alinear-se amb la dreta i els ultres una vegada més és decebedor".

El PSOE torna a tombar-ho

El PSOE tombarà la comissió d'investigació del rei emèrit malgrat l'aval dels lletrats del Congrés dels Diputatsque per primer cop han donat el seu vistiplau. Fonts socialistes confirmen que, com fins ara, tornaran a oposar-se a la seva tramitació durant la reunió de la Mesa d'aquest dimecres. En aquest cas la iniciativa perseguia les targetes opaques que va fer servir Joan Carles I després de la seva abdicació. Però no prosperarà gràcies a la pinça del PSOE, el PP i l'extrema dreta de Vox. Els socialistes s'havien aferrat fins ara al criteri dels serveis jurídics. Ara ja no tenen aquesta excusa, però n'han trobat altres.