Fernando Grande-Marlaska continua defensant les deportacions dels menors que van arribar a Ceuta des del Marroc el passat mes de maig en una crisi migratòria. El ministre d'Interior va signar aquesta ordre el passat divendres i manté que aquestes devolucions s'estan fent  amb "garanties" i conforme a l'acord de cooperació subscrit el 2007 entre Espanya i el Marroc de prevenció de migració il·legal de menors i el seu retorn concertat.

En una entrevista a RNE, Marlaska ha volgut puntualitzar que no es tracta d'expulsions sinó de "retorns assistits", que es fan "en benefici del menor" perquè tenen com a objectiu "restablir la seva vida familiar i cultural". En aquest sentit, ha remarcat que el seu Ministeri és un "engranatge més", ja que els retorns són fruit d'una "coordinació interinstitucional".

Volien tornar al Marroc 

Aquestes declaracions arriben després que la justícia aturés ahir les devolucions durant tres dies, "fins que es verifiqui com s'ha realitzat el procediment". 

Per pal·liar les crítiques, el ministre ha subratllat que les devolucions s'estan fent quan "no existeix cap risc" per a la integritat del menor i que el fet de tornar amb la família també és un dret dels infants i joves. Ahir, després d'anunciar que ja s'havien efectuat 45 retorns, va destacar que entre ells no hi havia menors vulnerables, que aquests nens volien tornar al seu país d'origen i que no tenien cap mena d'"arrelament" a Espanya.

Paralització de les deportacions 

Avui, el titular d'Interior ha insistit a dir que és el govern de Ceuta qui té la tutela dels menors, i per tant qui s'encarrega de determinar si ser retornat amb la família és en el seu interès. Precisament, el jutjat contenciós administratiu número 2 de la ciutat autònoma va ordenar ahir a última hora la paralització de "totes les devolucions" de menors migrants al Marroc "fins que es verifiqui com s'ha realitzat el procediment".

Abans, a la tarda, ja s'havia frenat la deportació de nou menors, en considerar que el Ministeri d'Interior no compleix els requisits per dur-les a terme legalment. Segons ha informat elDiario.es, el jutjat ha pres aquesta mesura d'urgència en resposta a la demanda cautelar de l'Associació Coordinadora de Barris i la Fundació Raíces. 

L'Audiència Nacional demana documentació 

Per la seva part, el ministre d'Interior ha garantit que acatarà les decisions judicials si els tribunals paralitzen definitivament les expulsions i ha explicat que les autoritats concernides presentaran al·legacions en contra d'aquesta decisió. .

A més, també ha confirmat que l'Audiència Nacional ha demanat al seu Ministeri que aporti l'ofici del 10 d'agost de la Secretaria d'Estat de Seguretat que va ordenar la repatriació de menors. La sala contenciosa administrativa dona 24 hores per presentar-lo arran d'un recurs presentat per la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat, que reclama la suspensió cautelar dels trasllats.

A la imatge principal, el ministre d'Interior Fernando Grande-Marlaska / Europa Press