El ministre de l'interior, Fernando Grande-Marlaska, ha justificat aquest dimarts la infiltració d'un membre de la policia nacional espanyola als moviments socials de Barcelona per la necessitat de "prevenir la comissió de delictes" i "generar les dades i la informació necessària per garantir la seguretat de tots". "Vivim en una democràcia no militant", ha dit, i aquí "no es persegueixen les ideologies o les idees", sinó "fets". Segons Marlaska, l'actuació dels membres del Cos Nacional de Policia "sempre" s'adequa a la legalitat, i té com a objectiu "garantir l'exercici dels nostres drets i llibertats" i "generar l'espai perquè tothom pugui dir el que vulgui i viure com sigui més feliç".

El ministre de l'Interior ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del senador de Más Madrid Pablo Gómez Perpinyà, que li ha retret la infiltració durant tres anys de l'agent del Cos Nacional de Policia a moviments socials de Barcelona. L'agent va mantenir diverses relacions amb dones que ara han presentat querelles contra ell i contra el Ministeri de l'Interior per delictes d'abusos sexuals, contra la integritat moral i d'impediment de l'exercici de drets cívics.

Segons Gómez Perpinyà és preocupant que el Ministeri de l'Interior permeti infiltració a moviments socials sense que aquesta actuació estigui emparada per la persecució de cap delicte concret. "Són pràctiques policials aberrants que vulneren els drets fonamentals", ha dit, i que denoten que el Ministeri "empara la manipulació sexual com a mecanisme indagatori contra activistes socials". Marlaska –que ha evitat en tot moment fer referència directa a aquest cas, ha assegurat que els membres del Cos Nacional de Policia "compleixen en totes les seves actuacions els principis de legalitat i els valors constitucionals", perquè "garanteixen l'exercici dels nostres drets i llibertats". Segons el ministre, els agents no només persegueixen delictes consumats, sinó que "prevenen delictes generant un espai perquè puguem exercir els nostres drets amb tranquil·litat".

Colau i el conseller Elena pressionen Marlaska

Des que es va fer públic el cas del policia infiltrat en moviments socials de Barcelona, diferents personalitats polítiques han demanat explicacions al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. El dilluns de la setmana passada, els grups d'Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP i el PDeCAT al Congrés dels Diputats van demanar la compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, perquè donés explicacions sobre aquest nou policia infiltrat. Alhora, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va adreçar-se a Marlaska a través d'una carta per exigir-li "respostes urgents". El passat divendres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha sumat al 'pressing' i també va enviar una carta al ministre per demanar-li explicacions i la depuració de responsabilitats.