L'altura de les tanques de Ceuta i Melilla s'incrementarà en un 30%, arribant en alguns punt als 10 metres d'altura. Així ho ha anunciat aquest dilluns el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha comparegut davant la respectiva comissió al Congrés dels Diputats. De la mateixa manera, en el marc de la seva política migratòria, Marlaska ha assenyalat que prosseguirà amb la substitució de les polèmiques concertines per elements "menys lesius" i més segurs. Ha posat de relleu que l'any passat es va reduir en un 50% les entrades irregulars.

En matèria migratòria, el ministre no ha fet cap gran anunci en la seva primera intervenció. S'ha limitat a recordar els objectius que manté el seu departament, als quals ja s'ha referit en anteriors ocasions: la intenció que Espanya lideri la política comuna de fronteres a la UE i reforçant la cooperació amb els països d'origen i trànsit, així com els mitjans necessaris per a aquestes polítiques. També ha indicat la seva voluntat d'impulsar la reforma del Sistema d'Asil.

Pel que fa a les tanques de Ceuta i Melilla, el ministre ha assenyalat la posada en marxa d'un sistema de circuit tancat de televisió, un increment de l'altura de les tanques en un 30% i la substitució de les concertines "per elements que dotin a la frontera de més seguretat", sense detallar el sistema ni la data del seu acabament. Mentre que a la zona de l'Estret i a les Canàries es reforçarà la "tasca que realitzen les autoritats de coordinació d'actuacions" en aquesta matèria.