El ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, ha evitat valorar aquest dimarts l'operació Volhov que va comportar la detenció d'una vintena d'independentistes catalans per "respecte a la separació de poders" adduint que la Guàrdia Civil va actuar "com a policia judicial". Segons Marlaska, no hi ha cap element que permeti al govern espanyol fer valoracions sobre si el nom de l'operació o el contingut dels informes lliurats al jutjat superen el llindar de la credibilitat. "És difícil fer cap valoració ni qualificació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'estat quan actuen com a policia judicial i sota el mandat de l'autoritat del Jutjat número 1 de Barcelona", ha dit.

Ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de la senadora d'ERC Mirella Cortès, que ha recordat que està en dubte el paper dels tinents coronel de la Guàrdia Civil Pérez de los Cobos i Baena

Segons Cortès, en qualsevol democràcia europea el coronel Baena "estaria cessat i investigat per suposada prevaricació, concepció de proves falses, fals testimoni, delictes d'odi i violència policial com a mínim".

"Fins i tot pretén ressuscitar el vell fantasma de la lluita contra el comunisme atacant Rússia amb la creació d'una delirant conspiració ruso-catalana que situa novament l'Estat espanyol en el ridícul internacional", ha dit Cortès.

En aquest sentit ha recordat que el nom de l'operació Volhov fa referència a una batalla de la División Azul i l'exèrcit nazi contra l'exèrcit soviètic. "Això ho fa la seva Guàrdia Civil per mantenir la repressió a Catalunya", ha dit la senadora.

En la seva resposta, Marlaska ha demanat a Cortès que "no confongui" el seu govern amb el del PP perquè el seu "es creu l'estat de dret" i "la separació de poders". "Miri quin problema tindríem si el poder judicial s'immiscuís en el legislatiu", ha dit el ministre, i tot seguit Cortès li ha preguntat: "és una broma?".

El ministre ha assegurat que l'Estat és "una de les 20 democràcies reconegudes plenes en l'àmbit internacional". "Posem tots tot el que puguem per convergir en els mínims que ens demana el conjunt de la societat", ha dit el ministre, que ha assegurat que cal aconseguir "punts de trobada on sapiguem cada institució el lloc que hem d'ocupar".