El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, compareixerà al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre les detencions de Girona. Així ho han acordat la majoria de grups, incloent-hi el PSOE i Ciutadans, en la sessió de la Diputació Permanent d'aquest dilluns. Només s'hi ha oposat el PP, que ha acusat els socialistes de no defensar la policia espanyola. La compareixença tindrà lloc el dilluns 11 de febrer

A iniciativa dels grups d'ERC i el PDeCAT, el ministre de l'Interior explicarà les 17 detencions efectuades pel tall de vies de l'AVE a Girona l'1-O del 2018, entre les quals les de dos alcaldes de la CUP, un fotoperiodista i diversos activistes independentistes, i que van ser dutes a termes sense ordre judicial. El PSOE no s'hi ha oposat "per una qüestió de transparència".

En nom d’ERC, el diputat Francesc Xavier Eritja ha denunciat que l'operació “emana d’una acció directa dels cossos policials de l’Estat”, sense ordre judicial. I ha avisat el govern espanyol que les “hipòtesis” són “inquietants”: o bé “exerceix una estratègia de repressió fora dels marges de la democràcia”, o bé “no controla alguns elements de la seva pròpia policia”.

El diputat del PDeCAT Jordi Xuclà ha avisat contra una possible “política preventiva per fer por”, i ha assenyalat la “contradicció” entre la nota del TSJC que deia que no hi havia ordre judicial i les declaracions efectuades pel ministre de l’Interior els dies posteriors.

Ciutadans també ha defensat la compareixença del ministre, malgrat que ha dit que les detencions formen part d’una operació contra “presumptes delictes contra l’ordre públic”. El diputat Miguel Gutiérrez ha aprofitat per retreure als independentistes que no faci el mateix el conseller Miquel Buch quan dirigents unionistes són “seguits” o tenen els telèfons “intervinguts”.

El diputat d’En Comú Podem Xavier Vendrell ha dit que és “particularment greu” el fet de l’ordre judicial, i ha expressat la preocupació per si “forma part d’una estratègia d’atemorir la ciutadania”.

Només s’ha oposat a la iniciativa el PP, que ha retret als socialistes “poca passió” a l’hora de defensar la policia espanyola. “Gairebé s’ha posat al costat dels proponents”, ha dit el diputat Rafael Merino, que ha criticat que es parli de “drets i llibertats fonamentals” dels detinguts, però no dels “viatgers de l’AVE”.

Open Arms

Per altra banda, pel bloqueig del vaixell de l’Open Arms i del buc de rescat Aita Mari, el ministre de Foment, José Luís Ábalos, compareixerà aquest dijous 31 de gener. Sobre el mateix assumpte, la ministra de Treball i Migracions, Magdalena Valerio, compareixerà el 6 de febrer.