En ple conflicte amb la Guàrdia Civil, després del cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos i la dimissió del número dos del cos Laurentino Ceña, La Moncloa tracta de calmar els ànims. Malgrat que no estava inicialment previst, el ministre Fernando Grande-Marlaska ha comparegut —amb corbata verda— aquest dimarts després del Consell de Ministres. Ho ha fet per anunciar l’aprovació d’un decret per a culminar l'equiparació salarial de les forces i cossos de seguretat de l’Estat. També ha anunciat el nomenament d’un nou DAO en substitució de Ceña. Ho ha situat en l'absoluta normalitat.

Els anuncis després de 48 hores convulses al Ministeri de l’Interior. Aquest dilluns es va fer pública la destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, després de l’informe que vinculava la propagació del coronavirus amb la manifestació del 8-M. L’endemà, ha dimitit el director adjunt operatiu (DAO) del cos armat, Laurentino Ceña, provocat per les desavinences amb el ministre.

Pel que fa a la dimissió de Ceña, el ministre de l’Interior hi ha tret ferro, ha subratllat que ja s’havia de jubilar el passat 23 de març --tot i que va acordar allargar fins al 2 de juny-- i li ha agraït els serveis prestats. La seva vacant l’ocuparà el general de divisió Pablo Salas Moreno, que ascendirà a tinent general. Marlaska ho ha situat en el marc d’un “nou impuls”.

Pel que fa al cessament de Pérez de los Cobos, Marlaska no ha volgut entrar en els motius. S’ha limitat a parlar d’una “remodelació de l’equip directiu” i que es tracta d’una “política raonable de reconstitució de nous equips en l’àmbit de la màxima confiança”. Ha esquivat les preguntes sobre la investigació judicial del 8-M. "Un procés natural de remodelació, no té cap altre qüestió, raó o objectiu aquest cessament", ha insistit. Si bé ha dit que De los Cobos té un “currículum exemplar”, ha rebatut que “a la Guàrdia Civil hi ha moltíssims efectius que tenen currículums igual d’espectaculars”.

Per altra banda, amb el decret aprovat avui, es culminarà el procés d’equiparació salarial amb la resta de policies. El Consell de Ministres ha desbloquejat una partida de 247 milions, el tercer i últim tram del procés. Els primers trams van aprovar-se l’octubre del 2018 i l’abril del 2019. Segons ha explicat Marlaska, es farà efectiu en les nòmines dels pròxims mesos, amb caràcter retroactiu. El procés suposarà un augment mitjà del 20% dels salaris.

Fonts del Ministeri rebaten que estava previst que avui anés al Consell de Ministres, que portava "molt temps de preparació" i "baralles amb Hisenda".

Dimissió de Ceña

Segons fonts de la Guàrdia Civil, la renúncia està directament vinculada amb el cessament de Pérez de los Cobos, una destitució que li va ser comunicada diumenge i feta pública ahir. Ceña, de 65 anys, estava a punt de jubilar-se, però va decidir continuar en el càrrec després d'esclatar la crisi del coronavirus a Espanya, on va convertir-se en una de les cares visibles de la Moncloa. La destitució ha creat malestar al cos. Laurentino Ceña era director adjunt operatiu de la Guàrdia Civil des de fa més d'un any i mig, quan va ser nomenat pel ministre Fernando Grande-Marlaska. Segons estableix la llei, haurà de ser el ministre qui designi el nou càrrec.

"No conjugaré mai la paraula ingerència"

Després de situar tot en una simple remodelació d'equips, Marlaska ha defensat que, després dels seus més de 30 anys de carrera judicial, té molt “clares” les competències que té un ministre i les competències que té un jutge. És per això que ha volgut deixar clar que “no conjugo la paraula ingerència, ni la conjugaré mai”.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram