El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha convocat per avui a les 13.00 hores una reunió extraordinària del Consell de Ministres per tal de debatre i aprovar els recursos per impedir que se celebri el referèndum convocat per a l'1 d'octubre.

El govern espanyol analitzarà els informes que ha sol·licitat al Consell d'Estat sobre la llei del Referèndum aprovada ahir pel Parlament, els decrets de normes complementàries i de convocatòria, aprovats pel Govern de Carles Puigdemont, així com la designació de la Sindicatura Electoral.

Abans del Consell de Ministres, Rajoy s’haurà reunit amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb qui es troba a les 12.30h. A la tarda ho farà amb el líder de Cs, Albert Rivera, a les 17h.

Segons va avançar aquest dimecres la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, els dos recursos d’inconstitucionalitat que aprovarà el Consell de Ministres portaran incorporada la petició de suspensió cautelar de la llei i del decret, i també instaran el Tribunal Constitucional a fer “deducció de testimoni”, és a dir, a demanar a la Fiscalia que obri una causa penal contra els seus responsables. 

Una de les incògnites de la jornada és saber si el president espanyol introduirà al recurs contra l’aprovació del decret alguna petició més perquè s’apliquin altres “mesures coercitives” contra el Govern i, en especial, contra el president de la Generalitat. La reforma de la llei del TC permet, entre altres, una suspensió temporal del càrrec, tot i que aquesta mesura no agrada a un sector del TC.