La destitució del president Carles Puigdemont, del vicepresident Oriol Junqueras i de la resta del govern, ja les va anunciar el passat dissabte Mariano Rajoy després del Consell de Ministres extraordinari en el marc de l’aplicació del 155.

Ara, El País apunta que tot i que el govern espanyol no pretén destituir els 180 alts càrrecs de l’Executiu català i desenes de responsables d’empreses públiques, podria fer-ho si es neguen a acatar la legalitat. En aquest cas, Rajoy preveu l’opció del seu cessament en el Consell de Ministres.

La intenció seria que el número 2 o 3 de cada conselleria es faci càrrec del departament. "Només els demanarem que siguin professionals i que segueixin amb el seu treball de mantenir en funcionament la seva conselleria per seguir prestant serveis als ciutadans", s’explica.

En aquesta tessitura, el dubte per al govern espanyol és com respondran els alts càrrecs de la Generalitat quan el govern sigui cessat. “Alguns poden sentir que traeixen als seus superiors, que han estat cessats per defensar la independència de Catalunya", hauria expressat un ministre al citat diari.

La intenció de Rajoy, doncs, seria que tots continuïn als seus llocs de feina excepte si es decideixen a treballar “per la independència de Catalunya”.