El Partit Demòcrata (PDeCAT) avisa que els 34 diputats de JxCat hauran d'avalar el nom del quart candidat a la investidura. Així ho ha explicat la portaveu del PDeCAT, Maria Senserrich, en una entrevista a l'ACN, on ha insistit que cal escoltar "totes les veus" del grup parlamentari, incloses les dels seus "presos polítics". Senserrich demana que la formació independentista majoritària dialogui internament però també amb ERC, sense descartar la CUP ni els comuns: "No podem anar tancant portes al món sobiranista, la gent no ens ho perdonaria", ha subratllat. Així mateix, la portaveu del PDeCAT s'ha mostrat partidària de no forçar l'aprovació de la reforma de la llei de Presidència que impulsa JxCat per no posar en "risc" més persones. El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va dictaminar dijous que la investidura a distància és inconstitucional.

Eleccions descartades

Després de les decisions del Constitucional i del CGE, Senserrich constata que cal analitzar "fins a quin punt s'ha de tensar la corda", alhora que admet que serà complicat investir algú mitjançant la reforma de la Llei de Presidència. A més, descarta del tot repetir eleccions. La portaveu del PDeCAT, doncs, apunta que cal explorar totes les vies possibles per formar Govern, inclòs el "possible escenari" de proposar un nou candidat. Aquest quart nom ha de tenir l'aval de tot el grup, tal com remarca: "Els 34 diputats de JxCat han d'estar-hi d'acord, val el mateix el vot del número sis [de la llista] que el que anava de 20, s'han d'escoltar totes les veus, sense discriminar ningú".

Contra les ingerències de l'Estat

Senserrich també demana una certa calma per estudiar durant els propers dies "quin marge hi ha", alhora que recorda que els "presos polítics" amb carnet del PDeCAT, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn, així com Jordi Sànchez, han demanat "explícitament" que es formi ja un executiu: "La nostra obsessió és fer Govern, és la raó de ser d'aquests dies, i haurem d'analitzar com podem gestionar les interferències que tenim", ha sentenciat, en referència a les traves que posa l'Estat al sobiranisme. "Fem tot el que podem fer dins les nostres possibilitats, tots estem d'acord que volem Govern i no volem eleccions, és la nostra prioritat", ha manifestat. Així mateix, Senserrich marca l'horitzó en la setmana que ve, quan hi ha convocat el ple per als dies 3 i 4 de maig. De fet, l'ordre del dia encara hi inclou el debat i votació de la reforma de la Llei de Presidència: "El president [Puigdemont] està analitzant la situació, cal veure quin escenari hi ha", ha puntualitzat la portaveu del Partit Demòcrata, que reitera que "calen dies" per plantejar les següents passes a seguir després del ple.

Confiança en una solució

Tot i reconèixer que la situació és "complexa" tant pels grups parlamentaris com per la Mesa, l'exdiputada confia en un acord abans del 22 de maig: "Ho hem de plantejar tot amb la premissa que hi ha gent a la presó que ens demana que fem Govern, i costarà i és difícil, però hem de treballar en aquesta línia", ha asseverat. "Hem de ser capaços de pensar en com ho podem desencallar, i si cal amb una cinquena [investidura], no és descartable", ha conclòs. Per Senserrich, la via de repetició electoral no està sobre la taula: "No és desitjable ni contemplable, el propi Puigdemont ho ha dit". Sigui com sigui, la portaveu del Partit Demòcrata manifesta que si al final es convoquen uns nous comicis, serà per noves "interferències" de l'Estat, i no perquè el sobiranisme ho hagi desitjat.

Un govern més enllà dels partits

Pel que fa a la configuració del nou Govern, Senserrich ha deixat clar que el Partit Demòcrata hi tindrà presència. De fet, ha recordat que ja hi té membres: "Si hem de tenir persones al Govern, les tindrem, tot i que ja les tenim, aguantant el 155 i se les ha de respectar. Hi serem, evidentment, hi volem ser i hi hem de ser, és la nostra obligació", ha assenyalat. La portaveu del PDeCAT ha deixat clar, això sí, que el repartiment de conselleries no es farà tenint en compte els partits: "No es tracta de tenir carnet o no, calen les millors persones per representar el projecte polític que volem que vagi prenent forma, i tenir un Govern que faci la seva feina, fer fora el 155, i construir les bases perquè l'Estat propi sigui una realitat", ha argumentat.

En aquest sentit, el coordinador organitzatiu del PDeCAT, David Bonvehí, ha recolzat aquesta vida i ha assegurat que "les decisions seran consensuades". "Som més d'escoltar molt i consensuar, sempre estarem a favor del consens, poder parlar i escoltar tothom", afegit.