L'actual ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, serà la número dos i sotssecretària general del PSOE en substitució d'Adriana Lastra, que aquest dilluns va presentar la seva dimissió, al·legant motius personals. Sánchez ha proposat a Montero per a aquest càrrec que s'haurà de ratificar aquest dissabte 23 de juliol al Comitè Federal extraordinari del PSOE, on s'hauran de fer efectius tots els canvis a l'estructura de la Comissió Executiva Federal i del grup parlamentari del Senat. Montero compaginarà aquesta nova funció amb el seu càrrec de ministra. 

El nomenament ha estat confirmat per la mateixa ministra a través d'un tuit. "Amb responsabilitat, orgull i agraïment al Secretari General, Pedro Sánchez, per la seva proposta com a Sotssecretària General del PSOE", ha escrit la ministra en la citada xarxa social. Així mateix, ha aprofitat per traslladar el seu reconeixement i gratitud a la "magnífica labor" de la seva "admirada companya i amiga" Lastra. Amb la designació de Montero com a número dos del PSOE es resol una de les grans incògnites pendents en la remodelació que afronta el partit després de la sortida de Lastra, ja que existia la possibilitat que Sánchez prescindís de la Sotssecretaria General i es limités a repartir les seves funcions.

Canvis a l'estructura del PSOE

La dimissió d'Adriana Lastra aquest dilluns ha precipitat una remodelació al PSOE. Pedro Sánchez ha iniciat una reforma en els principals càrrecs del partit per poder afrontar la recta final de la seva legislatura, en la qual el partit s'ha d'enfrontar a dues eleccions l'any 2023, unes autonòmiques i unes municipals. A la renúncia de Lastra, s'ha sumat la de la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, que va presentar la seva dimissió aquest dimecres per qüestions de salut després d'una intervenció quirúrgica a l'esquena, de la qual està tenint una recuperació molt dura. Tots aquests moviments han precipitat la remodelació del partit.

El gir radical del PSOE ha començat aquest dijous quan s'ha anunciat que Patxi López serà el nou portaveu del PSOE al Congrés, en substitució d'Héctor Gómez, així com que la ministra d'Educació, Pilar Alegría, serà la portaveu del PSOE. Un altre dels canvis que s'han anunciat ha estat que el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, s'integrarà a l'executiva federal com a secretari de Memòria Democràtica i Laïcitat, càrrec que ocupava fins ara Patxi López. En canvi, el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, seguirà en el seu càrrec i serà ratificat per Sánchez en el Comitè Federal d'aquest dissabte, Eva Granados també es manté com a portaveu al Senat. Tant Montero com Alegria mantindran les seves funcions com a ministres compaginant-les amb els seus nous càrrecs.

Aquests canvis en la direcció del PSOE arriben en un moment en què el CIS, per primera vegada, situa el PP per davant del PSOE en intenció de vot i després de les eleccions andaluses en què els populars van obtenir majoria absoluta.