L'ex lehendakari, Patxi López, torna a primera línia. López ocuparà el càrrec de portaveu del PSOE al Congrés el que resta de legislatura. A més, Pilar Alegria, ministra d'Educació, serà la portaveu del PSOE. Els dos han agraït a través de les seves xarxes socials la confiança de Sánchez. En canvi, el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, seguirà en el seu lloc i serà ratificat per Sánchez en el Comitè Federal del dissabte vinent. 

tuit patxi lopez portaveu PSOE
Tuit del nou portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López 
Tuit Pilar Alegria portaveu PSOE
Tuit de la portaveu del PSOE, Pilar Alegría

El PSOE està vivint una situació convulsa provocada per la sortida precipitada de la seva vicesecretària general, Adriana Lastra. La número dos del partit socialista va anunciar aquest dilluns que deixava el càrrec per motius personals, ja que, té un embaràs de risc. Això ha portat al president del govern espanyol i líder socialista, Pedro Sánchez, a redissenyar la cúpula del PSOE. Un altre dels canvis que s'ha anunciat aquest dijous ha estat que el ministre de Cultura i president del PSC, Miquel Iceta, s'incorporarà a l'executiva federal del PSOE com a nou secretari de Memòria Democràtica, càrrec en el qual rellevarà l'ex lehendakari Patxi López. 

 El dissabte, 23 de juliol, se celebrarà el comitè federal dels socialistes, i tot i que el president no ha revelat qui assistirà, el que si és segur és la remodelació àmplia de l'executiva i que aquests canvis arribaran als grups parlamentaris, així ho va anunciar per escrit en la convocatòria del comitè en el correu que es va enviar aquest dimecres als dirigents del PSOE. 

Renovació total de l'executiva del PSOE

Sánchez vol preparar un partit ferm per enfrontar-se a les campanyes electorals que venen, primer en les eleccions autonòmiques i locals previstes el maig de 2023, i les més importants, per les generals previstes a finals del mateix any. La intenció del líder socialista és dissenyar un PSOE fort, que defensi les mesures progressistes que s'han aprovat i que considera que no s'han projectat suficient a conseqüència de la pandèmia i de la guerra d'Ucraïna. Sánchez, que està rebent una allau de crítiques arran de les seves últimes decisions, està remodelant el partit per tal de poder fer front a situació encara més complicada que podria derivar en una crisi de govern. 

L'ex lendakari, Patxi López, que ocuparà el càrrec del portaveu del Congrés el que queda de legislatura, substituirà Héctor Gómez. López és una figura inqüestionable dins del partit, i un dels millors valorats a les files del PSOE, per algun sector de la formació representa els valors, l'autoritat i la legitimitat que molts dirigents han trobat a faltar en aquesta darrera etapa. Pilar Alegria, actual ministra d'Educació, serà la portaveu del PSOE en substitució del de Jaén Felipe Sicília. Sánchez ja la va animar fa uns mesos en una xerrada privada per implicar-se en assumptes relacionats amb la política general al marge del seu ministeri. 

El comitè federal del partit ratificarà aquestes decisions al comitè federal del pròxim dissabte.