La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha condecorat l'excap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), Miguel Àngel Villarroya, que va haver de dimitir en transcendir que s'havia vacunat, i l'ha nomenat membre de l'Assemblea de la Real y Militar Orden de San Hermenegildo, segons informa la Cadena Ser.

Robles ha condecorat el general tot i que va presentar la dimissió després de conèixer-se que s'havia vacunat contra la Covid, saltant-se el protocol de vacunació acordat entre els ministeris de Sanitat i Defensa.

No obstant això, la condecoració premia una "conducta irreprotxable" de Villarroya.

margarita robles consulta telefon ministra defensa efe

La ministra de Defensa, Margarita Robles / EFE

És una condecoració que normalment s'imposa als caps d'Estat Major de la Defensa quan pleguen del càrrec, però que també podria ser retirada. El guardó va ser creat per Ferran VII el 1814, després de la Guerra del Francès.

Villarroya va dimitir el passat 23 de gener. L’Estat Major de la Defensa va justificar que ell i altres comandaments militars es vacunessin assenyalant la quantitat de dosis reservades pels militars de les Forces Armades, una reserva a part de la que es destina a la població civil de les comunitats autònomes. Tanmateix, el pla de vacunació de l'exèrcit també té uns criteris de prioritat interns: personal sanitari militar, militars que participaran de missions internacionals i, en últim lloc, l’estructura de comandament seguint un criteri d’edat.

 

 

El JEMAD va assegurar que plegava del càrrec amb "l'única finalitat de preservar la integritat, continuïtat i eficàcia de la cadena operativa de les Forces Armades", però va afegir que mantenia la consciència tranquil·la i considerava que les seves decisions havien estat encertades.

Es dona el cas que l'exJEMAD Julio Rodríguez va demanar que li retiressin la condecoració quan va començar a fer política amb Unidas Podemos. El llavors president espanyol Mariano Rajoy va afegir que ho feia per "falta de confiança i falta d'idoneïtat".