El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha enviat una carta al conseller d'Exteriors, Raül Romeva, en la qual li recalca que Catalunya no té competències en l'acció exterior de l'Estat. La carta, enviada el 17 de febrer, és la resposta del ministre a una altra que li va adeçar Romeva el 28 de gener en què proposava celebrar una reunió "amb la finalitat de tractar assumptes d'interès comú i establir mecanismes d'informació i col·laboració".

El ministre d'Exteriors al·ludeix al recurs del Govern espanyol contra la conselleria de Romeva i a la suspensió cautelar. Es "aconsellable" esperar que el Constitucional es pronunciï "per reprendre al complet" les converses entre el Ministeri i la Generalitat, opina.

En la seva carta, García-Margallo garanteix "la plena continuïtat" en la col·laboració que Exteriors ha prestat sempre a Catalunya, "dins de les competències que constitucionalment li corresponen en l'àmbit de l'acció exterior".

La polèmica conselleria

Margallo recorda a Romeva que el Govern "s'ha vist obligat" a presentar davant el Tribunal Constitucional un conflicte de competències, per "la creació, denominació, estructuració i competències" de la conselleria d'Exteriors.

"La creació d'una Conselleria d'Afers Estrangers s'inscriu, segons les seves pròpies declaracions, en la decisió d'anar establint estructures d'Estat; propòsit que, com pot suposar, xoca frontalment amb la legalitat espanyola i internacional", afirma el ministre d'Exteriors.

El ministre recalca que "ha estat interès molt especial" del ministeri col·laborar amb les accions de cooperació al desenvolupament, així com amb la defensa dels interessos econòmics i comercials de les empreses catalanes a l'exterior.

García-Margallo avança a Romeva que "així seguirà sent" tant amb Catalunya com amb la resta d'autonomies, "sempre amb respecte" al marc constitucional, així com "a la Llei de l'Acció i del Servei Exterior de l'Estat".