Sense descartar en cap moment que el president en funcions, Carles Puigdemont, vingui a Catalunya i fins i tot aparegui al Parlament per ser investit, l'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García Margallo ha dit ben clar a Espejo Público d'Antena 3 que l'únic candidat a la presidència de la Generalitat "està completament fora de control i marca el joc" i també els temps.

Margallo té coll avall que "ni ERC ni cap altre partit trepitjaran la ratlla de la legalitat perquè les conseqüències són polítiques i són penals", però al mateix temps ha alertat que "la fractura social a Catalunya augmenta" i ha lamentat que "ens estem perdent en els detalls".

L'exministre ho ha justificat sota l'argument que "Mas va passar i Puigdemont passarà", però ha advertit que "el problema català continuarà". Ha estat justament en aquest punt que ha recordat que quan Francesc Macià va morir, el 25 de desembre del 1933, "tothom va sortir al carrer"; de fet, es va celebrar una manifestació de dol multitudinària durant el seu enterrament.

I no només això. Encara en el terreny dels advertiments, Margallo també ha recordat que "a Macià per poc no el maten quan va arribar després de l'Estatut de Núria", un Estatut en què van participar el 87,8% dels catalans i en què va guanyar el  per un 99,6% dels vots. Quan va arribar al Congrés dels Diputats, Madrid el va acabar retallant.

Després de l'entrevista ha respost un tuit del compte oficial de Tabàrnia en què li recordaven que "no és que vulguem continuar sent catalans, és que ens estan amenaçant d'obligar-nos a deixar de ser el que hem estat sempre".

Margallo els ha fet saber que és "perfectament conscient que el que es persegueix és continuar sent al mateix temps català, espanyol i europeu, que és raonable en una societat plural i moderna".