L'exministre d'Afers Estrangers José Manuel García-Margallo ha assegurat que la possible declaració unilateral d'independència situaria Catalunya en uns "llimbs jurídics" que, entre d'altres efectes, impossibilitaria la possibilitat futura de reingrés a la UE.

En una roda de premsa a Alacant, circumscripció d'on és diputat al Congrés, García-Margallo ha vaticinat que en la segona quinzena d'agost "passaran coses" a Catalunya dins d'una "tragicomèdia" en què "ningú sap el final". En aquest sentit, ha volgut advertir que si es fes una declaració unilateral d'independència, Catalunya entraria en una situació de falta de reconeixement internacional que comportaria diversos perjudicis, com l'empobriment i "una situació financera impossible".

El polític del PP ha opinat que els partits que defensen el secessionisme manegen aquest escenari d'independència unilateral per intentar obtenir "avantatges competitius en unes hipotètiques eleccions" i ha afegit que "per això es vigilen els uns als altres". A més, ha assegurat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "té dificultats amb el seu propi partit, amb ERC i la CUP", ha apuntat abans d'indicar que també comença a tenir-los amb sectors socials i econòmics, com de la tradicional burgesia catalana.

Per part de l'Estat, García-Margallo ha afirmat que "no pot tolerar cap cas de desobediència" i, a partir d'aquí, s'hauria de "resoldre el problema de desafecció de part de la societat catalana amb les altres Espanyes". Per això, ha defensat una negociació sobre la reforma constitucional, adequar les inversions a Catalunya al seu PIB, elaborar una llei estatal de llengües i abordar el canvi del sistema de finançament, i ha advertit que la postura de mantenir-se "estàtic és la pitjor".

En tot cas, ha qualificat d'"obvi" que el que primer que ha de fer el Govern català és "retirar l'amenaça de secessió", que suposa "el tema més greu" que té Espanya