Quan el novembre de l’any 2014 el ministre d’Afers Exteriors espanyol José Manuel García-Margallo va visitar Cuba, no va aconseguir ser rebut pel president Raúl Castro, que va preferir evitar la fotografia d’un representant espanyol que feia alhora gestos cap al règim i cap a la dissidència. Encara faltaven uns mesos per al principi del desgel entre Cuba i els Estats Units i les relacions hispanocubanes no passaven per un bon moment.

És a partir d’aquest context que Margallo apareix ara ben pagat d’haver aconseguit una imatge amb Castro en el marc de la visita oficial que fa a l’illa en companyia d’Ana Pastor, dos ministres en funcions que eviten donar explicacions al Congrés precisament per la interinitat del seu càrrec, però que malgrat tot realitzen visites oficials.

80 per cent del deute, condonat

Ara bé, cal tenir ben present que la trobada amb Castro arriba després de la signatura, a Madrid, d’un seguit d’acords per regular el deute de Cuba amb l’Estat espanyol, que puja a 2.444 milions d’euros, dels quals han estat condonats el 80 per cent. Segons Margallo, la reunió amb Castro, a més, podria donar peu a una futura visita del rei Felip o del futur president del Govern. "L’únic que ens ha dit el president Castro quan ens ha ensenyat el palau de la Revolució és el lloc on saludaria quan vingués el Rei o el president del Govern, i a bon entenedor poques paraules basten”, ha precisat.

En el marc de la visita, Pastor s’ha trobat amb el ministre de Transport cubà, Adel Yzquierdo, amb qui ha arribat a acords sectorials. Tots dos van defensar la importància d’invertir en infraestructures, tant per afavorir la mobilitat dels cubans com per atendre el turisme.