El ministre en funcions d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha assegurat avui que el procés català està creant unes ferides que tardaran a curar-se "vint o trenta anys". Margallo s'ha referit a les dificultats del PP per formar govern i, al respecte, ha destacat que no només és necessària una investidura, sinó aconseguir un executiu que pugui governar i que sigui fort per fer front a desafiaments "a tota màquina" com el que plantegen les aspiracions secessionistes a Catalunya.

En aquest sentit, Margallo ha insistit que "cada dia que Espanya passa sense govern, suposa donar ales als independentistes". De fet, en declaracions a RNE ha carregat contra els socialistes per no ajudar a la configuració d'un govern popular perquè, d'aquesta manera, "avançaran més les pretensions secessionistes".

Cita de Francesc Cambó

Agafant-se a una frase del 1927 de Francesc Cambó, Margallo ha reconegut que el procés sobiranista està creixent encara més i ho ha relacionat amb l'estancament polític de l'Estat. "Tenim un desafiament secessionista a tota màquina i hi ha una cosa que a mi m’agrada recordar, que és una frase de Cambó en què deia que una secessió catalana només podrà triomfar si Espanya està immersa en dificultats internes importants o immersa en un conflicte extern".

I, a parer seu, Espanya té ara un problema intern –i gros–. "Tenir un govern en funcions que no pot governar amb plena capacitat és una dificultat interna seriosa i en la mesura en què el govern de la nació sigui més dèbil, més avançaran les pretensions secessionistes", ha sentenciat. 

A més, el ministre en funcions ha recordat que el pròxim 28 de setembre el president català, Carles Puigdemont, haurà d'"acontentar la CUP" en el debat de la seva qüestió de confiança. Després d'insistir que un referèndum a Catalunya és impossible, ha lamentat que aquest procés estigui creant unes ferides que tardaran a curar-se "vint o trenta anys".

Advertència a Puigdemont

Margallo també ha aprofitat per advertir al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que un referèndum d'independència "no cap en cap Constitució del món", i creu que el procés sobiranista "no condueix a cap lloc".

El cap de la diplomàcia espanyola ha avisat que una declaració d'independència per part de Catalunya seria una "secessió unilateral contrària a la Constitució", per la qual cosa "no tindria la menor possibilitat de ser reconeguda en la comunitat internacional".

"Un no és un Estat només perquè ho digui. I si no ets un Estat, tota aquesta discussió de pertinença de Catalunya a la UE no té sentit", ha dit Margallo, qui considera que caldria explicar tot això als ciutadans catalans perquè "els estan enganyant".