L'electorat del penyal de Gibraltar aposta massivament per continuar a la UE. El 96% dels gibraltarenys van votar per continuar en el bloc europeu, enfront amb prou feines el 4% que ho va fer pel Brèxit. Amb una participació electoral del 84%, 19.322 gibraltarenys es van manifestar a favor de la permanència i només 823 per la sortida de la UE.

Amb aquests resultats sobre la taula, i veient que el Regne Unit ha decidit fer el contrari, abandonar la Unió Europea amb el 51,9% dels vots, ara el ministre d'Afers exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha aprofitat reclamar un cop més el penyal per a Espanya en declaracions a Onda Cero.

Ara bé, ho ha fet amb la fórmula "d'una cosobirania britànico-espanyola" durant un temps que hauria d'abocar al final amb la seva "restitució" a Espanya. De fet, no ha dubtat a clamar que espera que la bandera espanyola en el penyal "estigui molt més a prop que lluny".

Margallo ha explicat que el tema de Gibraltar ja no podrà formar part del nou marc de relacions entre el Regne Unit i la Unió Europea, sinó que passarà a ser un tema bilateral que s'ha de negociar només entre Espanya i aquest país en el marc de les declaracions sobre descolonització, que ha de resoldre's al seu entendre a través del principi d'integritat territorial i no d'autodeterminació.

"A partir d'aquest moment caldrà buscar quin tipus de relació vol tenir Gibraltar si vol tenir accés al mercat interior", ha dit el cap de la diplomàcia espanyola. La fórmula de cosobirania ja la van parlar en el seu moment José María Aznar i Tony Blair. 

"Unitat"

Mentrestant, el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ha assegurat després de conèixer-se la victòria del Brèxit en el referèndum sobre la permanència de Gran Bretanya en la Unió Europea que els britànics han superat "reptes més grans", i que és l'hora de la "unitat".

En el seu compte oficial de Twitter i abans de produir-se la declaració oficial del primer ministre anglès, David Cameron, en la qual ha anunciat la seva intenció de dimitir, el ministre principal de Gibraltar ha assenyalat que és l'hora de la unitat, de la calma i del "pensament racional".