Margallo: "No hay una petición formal para intervenir en Siria" / Sergi Alcàzar

José Manuel García-Margallo justifica no haver fet pública una postura sobre la intervenció militar espanyola a Síria pel fet que "no hi ha una petició formal" de França per sol·licitar-la. En un contacte informatiu a la presentació del seu llibre Todos los cielos conducen a España a l'hotel Casa Fuster, el ministre d'Afers Exteriors ha sigut taxatiu que "en absolut" hi incideix el calendari electoral. Ha dit que busquen l'acord de totes les forces polítiques per consensuar una postura i recorda que la intervenció "es podria aprovar a la Diputació Permanent del Congrés", abans de les eleccions.

Això és el que tem Podemos, que ha convocat una manifestació contra els bombardejos i la intervenció militar a Síria pel dissabte 28 de novembre, amb el lema "No en el meu nom". Margallo ha volgut deixar clar als convocants que "al Daeix no se'l guanya amb eslògans" i l'ha comparat amb el nazisme, al qual ha recordat que només es va poder vèncer via militar.

Converses de pau

"Al Daeix se'l guanya amb dos fronts: militar i polític". Pel que fa al militar, ha recordat que a Síria hi ha prou contingent militar per fer-se amb el control del territori. En la vessant política, ha celebrat l'estat de les negociacions derivades de la cimera de Viena, i s'ha mostrat d'acord amb el calendari de 18 mesos que han establert Rússia i els Estats Units per dur a terme eleccions a Síria.

"Està bé que es parli", ha celebrat Margallo, "si [partidaris i detractors de Bashar Al-Assad] haguessin parlat abans, el Daeix no hauria fet el que ha fet". En l'equació ha destacat el paper de Rússia i Turquia en la lluita contra l'Estat Islàmic, dels quals ha destacat que cal que vagin plegats.

"Esvoranc emocional" a Catalunya

Durant el contacte informatiu amb els periodistes, el ministre ha evitat parlar sobre la decisió del Tribunal Constitucional de tombar la hisenda catalana, però a la presentació del llibre sí que ha parlat de Catalunya en termes històrics. Ha alertat que una declaració unilateral d'independència de Catalunya està fora de l'ordenament jurídic i no obtindrà el reconeixement internacional: "El principi que sempre regeix és el de la integritat territorial", ha dit.

La introducció l'ha fet l'exministre d'Afers Exteriors i exlíder del PP a Catalunya, Josep Piqué, que ha lamentat que "l'esvoranc emocional a Catalunya és transversal, i afecta famílies i amics", i ha atribuït a Artur Mas "posar per davant l'ambició personal que el col·lectiu". A l'acte també hi han assistit els diputats Xavier García Albiol, Enric Millo i Esperanza García, i també la delegada del Govern espanyol, María de los Llanos de Luna, i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.