La plataforma International Trial Watch (ITW) ha criticat el tracte que el president de la sala, Manuel Marchena, dona als advocats de les defenses i a alguns testimonis de descàrrec. La plataforma avisa que "l'abús d'autoritat és una falta greu" i ha qüestionat la imparcialitat del magistrat.

"La sobreactuació del president quan no permet desplegar l'activitat de descàrrec, recalcant, subratllant i en ocasions ridiculitzant la improcedència de les pretensions podria constituir un motiu, no només d'excés d'autoritat, sinó també una dada objectiva que posés en perill el dret a un jutge imparcial", sosté l'entitat, que remarca que aquesta passada setmana ha estat "especialment preocupant" la reacció de Marchena quan un testimoni, catedràtic universitari, intentava explicar el Llibre Blanc.

Marchena va advertir que les explicacions del catedràtic eren un "insult per als membres del tribunal". Amb actuacions d'aquest tipus, el president "pot perdre la seva neutralitat o l'aparença d'imparcialitat necessària".

“Falta de proporcionalitat”

També continua observant-se, diu la plataforma, "una falta de proporcionalitat entre les proves fins ara aportades i els càrrecs" que planteja l'acusació. Continua la preocupació per com es tracten certs fets que poden ser expressió de l'exercici de drets fonamentals, com el de reunió o manifestació i la llibertat d'expressió.

"Aquesta falta de proporcionalitat és especialment preocupant en la mesura que els encausats estan a la presó", conclou ITW, que aquesta setmana no ha enviat observadors internacionals i fa aquestes consideracions en nom de la pròpia plataforma.