Tres telèfons, quatre discos durs amb 10 gigues de documentació i 320 d'imatges del banc gràfic confiscats. És el balanç de les 12 hores d'escorcoll de la Guàrdia Civil a Òmnium Cultural que, segons el seu líder accidental, Marcel Mauri, es podrien haver evitat. "El que es van emportar ho podien descarregar amb un clic, però els interessava més fer aquest espectacle", ha assenyalat sobre l'operatiu policial en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio.

Des d'Òmnium continuen sense donar crèdit a la llarga jornada d'escorcolls que va tenir lloc ahir a l'entitat i al Palau de la Generalitat, seu de la Direcció General de Comunicació i Difusió. Mauri no aconsegueix comprendre com es va poder fer aquesta operativa per emportar-se informació que haurien obtingut "fàcilment des de casa seva a través d'internet". El vicepresident de l'organització ha reivindicat la transparència dels comptes de l'entitat i ha tornat a insistir en la independència econòmica d'Òmnium.

Mauri ha recordat que l'entitat té més de 100.000 socis, prou motiu, a parer seu, per subsistir econòmicament sense dependre de l'administració pública. "No rebem ni un euro públic de la Generalitat", ha exposat amb contundència, seguint la línia expressada ahir en declaracions davant de la seu de l'entitat. El que és inaudit per Òmnium és que es miri de relacionar els seus comptes amb els del Govern, a la recerca de vincular l'organització amb la preparació del referèndum independentista de l'1-O.

Govern i posar fi al 155

El líder accidental d'Òmnium ha lligat episodis com els escorcolls d'ahir amb la intervenció de les institucions catalanes. En aquest sentit, Mauri lamenta que l'article 155 es mantingui vigent i que no s'hagi constituït un Govern per forçar que deixi de tenir vigència.

Per aquest motiu, Mauri ha fet una crida a mantenir la unió entre els partits independentistes malgrat les diferències de programa que puguin plantejar. "Necessitem unitat dins de la diversitat ideològica", ha exposat en un missatge llançat als independentistes. "Fa falta una resposta unitària política dels partits que poden formar Govern", opina Mauri com a solució per sortir del bloqueig.