El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, s'ha mostrat visiblement satisfet del desenvolupament de la mobilització impulsada per les entitats en aquesta Diada. Al seu discurs, però, s'ha adreçat als polítics independentistes per demanar-los "sentit d'estat, unitat, que no vol dir uniformitat, rigor, fermesa i que la determinació demostrada a la Diagonal es transformi en acció política". "No ens podem fallar. Potser no serà ràpid, ni fàcil, però treballarem sense descans des de la radicalitat democràtica i amb la no-violència més militant", ha afegit.

En la intervenció en els parlaments finals de la manifestació de la Diada, ha dit que “ni la presó, ni la repressió, ni la seva violència no són cap límit” per a la consecució dels objectius polítics de Catalunya. “Què es pensaven, que posarien límits a la llibertat i a la democràcia?”, ha dit Mauri, i ha afegit que “la democràcia no hi entén, de límits”. 

Mauri ha afirmat que "som aquí per recordar-nos la força i la persistència que tenim, la de la gent que, sota les porres, és capaç d’omplir les urnes”. També ha advertit el govern espanyol que “ja no ens valen estatuts que ells mateixos es carreguen” i s’ha adreçat directament a Pedro Sánchez: “Tingui el coratge d’entendre que aquest país estima la democràcia i la llibertat i assumeixi que el seu Estat ha comès la més gran de les ofenses: reprimir la ciutadania”.

El vicepresident d’Òmnium ha demanat no caure en provocacions i “davant d’aquells que tenen la fractura social com a únic projecte per a Catalunya” – ha afirmat- “hem de construir un futur compartit que enforteixi el sentiment de pertinença, una República justa i pròspera”. Per acabar, ha recordat que el consens en la societat catalana és el referèndum d’autodeterminació que "té el suport del 80% dels catalans".