Els republicans veuen com un "espectacle indecent" i un "mercadeig" que Congrés i Tribunal Suprem s'estiguin passant la pilota sobre la suspensió dels presos i guanyant temps per evitar prendre la decisió abans de les eleccions de diumenge. Així ho ha defensat el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, que ha carregat contra la flamant presidenta de la cambra, Meritxell Batet, però també contra Podemos i els comuns, entre ells Ada Colau, pel seu "silenci" i "inhibició". En aquest sentit, ho ha titllat de "vergonyós" i ha avisat que suspendre'ls és una "prostitució absoluta de la Constitució". 

"El que hauria de fer el Congrés és defensar els drets dels diputats. Està alterant la democràcia. I si compta amb el silenci de Podemos és lamentable i terrible", ha denunciat, afegint que Colau amb el seu silenci el que fa és "emparar" Batet. L'alcaldable d'ERC ha fet aquestes declaracions en un acte electoral aquest matí als jardins d'Ermessenda de Carcassona acompanyat de Diana Riba, candidata al Parlament Europeu i parella de Raül Romeva.

En el seu torn, Riba ha avisat que fa uns dies hi havia l'oportunitat de tornar "a la política el que és polític", però que aquesta s'ha perdut, i ha retret que "si teníem dubtes de si era el PSOE del 155 o el que va començar, ara tenim clar qui és". A més, ha reivindicat els drets dels votants que van optar pels presos el passat 28-A i ha demanat tornar a guanyar les eleccions de diumenge per trencar de nou els murs de la presó. "El proper diumenge hem de tornar a trencar els mur i fer que Junqueras entri al Parlament Europeu", ha reclamat, posant en dubte també que a Estrasburg puguin suspendre'l.

"Colau desapareixerà de l'alcaldia"

Per altra banda, en la recta final de la campanya, Maragall ha aprofitat per carregar durament contra l'alcaldessa Ada Colau, amb qui aquest divendres farà un cara a cara, i l'ha acusat de tenir un projecte "continuista" i de tenir llenguatge i actituds "contraries al progressisme" i que són d'"ineficàcia total". En aquest sentit, ha fet una crida a guanyar les eleccions als comuns, encara que sigui només per un vot, per fer que Barcelona tingui un alcalde "progressista i independentista". "Capgirarem el govern i la senyora Colau desapareixerà de l’alcaldia i hi haurà alcalde progressista, independentista i que es dirà Ernest Maragall, i punt", ha afegit.

A més, també ha contestat a les crítiques que li han arribat dels Comuns, concretament de la regidora de Feminisme i LGTBI, Laura Pérez, que aquest dijous va dir que Maragall no és un "sugar daddy" i que "a les dones no ens agraden grans". L'alcaldable d'ERC ha assegurat que Pérez "es desqualifica per si mateixa" i s'ha preguntat "fins a quin punt hem d'arribar per no perdre les eleccions". "Això és ser d’esquerres i progressista?", s'ha preguntant, titllant el llenguatge de "racista" i "populista". "Em sembla increïble", ha afegit.

L'acte, que s'ha fet al davant del centre cívic Teresa Pàmies, ha servit als republicans per presentar diverses propostes sobre educació i cultura, com per exemple augmentar la taxa turística i que un 50% d'aquesta es destini a la cultura.