El líder d'Esquerra republicana de Catalunya (ERC), Ernest Maragall, a l'Ajuntament de Barcelona, ha respost a les declaracions de Xavier Trias, líder de TriasXBarcelona, en les que afirmava que darrere del cop d'Estat del 23-F hi havia el PSOE. En una entrevista a SER Catalunya, Maragall s'ha mostrat sorprès que Trias mencionés als socialistes i no a la monarquia. "Em sorprèn que parlés dels socialistes i no digués res de la responsabilitat de la monarquia", ha afirmat. 

Per una banda, Maragall ha descartat que el PSOE jugués cap paper i s'ha enfocat en la monarquia espanyola. "En absolut que els socialistes estiguessin darrere de l'entrada de Tejero al Congrés. Que hi havia una situació d'inquietud general sí", ha apuntat i ha afegit sobre la monarquia: "Què hi ha algun dubtes? Això està escrit i explicat, no soc el primer que ho diu ni l'únic". El republicà ha assegurat que voldria tenir una conversa amb Xavier Trias sobre aquesta qüestió. 

Trias apunta al PSOE 

A mitjans de setembre, en una entrevista a SER Catalunya, Trias va afirmar: "Ningú es pot creure que això va ser cosa del senyor Tejero". El regidor de Barcelona va afegir: "Just després va canviar el govern i el primer que va fer el PSOE va ser la LOAPA". Trias fa referència a la Llei orgànica d'harmonització del procés autonòmic. Respecte a si ho sabia el llavors líder del PSOE i després president del Govern, Felipe González, ha contestat que ho desconeix va apuntar que ho desconeixia.

Trias va vaticinar que les seves declaracions no serien ben rebudes o es desestimarien per la seva edat. "Hi haurà dirigents socialistes que s'enfadaran" va assenyalar i va afegir: "Ja ho saben. Ja sé què diran, que estic gagà, que estic gran, però és evident". 

Certament, les seves declaracions no van ser ben rebudes a les files socialistes. El ministre en funcions de la Presidència, Félix Bolaños, va afirmar que  no hi ha "cap base ni històrica ni fàctica" a les acusacions que l'exalcalde de Barcelona i va recordar que "els diputats socialistes van ser ostatges com tots els diputats del Congrés" aquell dia. També Salvador Illa, líder del PSC, va carregar contra les paraules de Trias i va demanar una rectificació. "Una afirmació totalment desafortunada, sense sentit i dolorosa per als socialistes, que sempre hem lluitat per la democràcia en aquest país", va assegurar. Són unes declaracions greus i perilloses, estem francament sorpresos i decebuts", va sentenciar Illa. Preguntat si aquestes declaracions impactarien a les relacions entres el PSC i Junts, Illa va apuntar que eren a "títol personal" de Trias.