El conseller d'Acció Exterior, Transparència i Ciutadania, Ernest Maragall, ha reobert aquest dijous la delegació del Govern al Regne Unit i Irlanda, tancada pel 155 durant mesos. Durant l'acte de reobertura a Londres, el conseller ha insistit que el Govern batallarà als tribunals el recurs contenciós administratiu que l'Advocacia de l'Estat ha presentat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el decret de reobertura de les delegacions catalanes.

Segons el conseller, el recurs és part "d'una horrible normalitat" i en aquest sentit no li "sorprèn" ni "impressiona". Maragall manté que no hi ha hagut ni "precipitació ni desconeixement" en la reobertura de les seus a l'estranger però ha matisat que primer "toca esperar" a rebre el contingut del recurs.

Segons ha explicat, el Govern l'estudiarà per presentar les "evidències, arguments i raons" per les quals es defensarà la "correcció" dels passos fets per reobrir les delegacions. "Hem d'estudiar què diu el recurs i a la vista d'això acudirem al tribunal amb els deures fets", ha assegurat. Amb tot, Maragall ha estès la mà a l'Executiu espanyol sobre el contenciós administratiu. "Si en el camí de reobertura de les properes delegacions hi ha una mínima possibilitat d'acord estarem encantats d'entrar-hi", ha dit.

En qualsevol cas, però, el conseller ha descartat que el procés afecti el calendari previst pel departament, que contempla que a l'octubre es reobrin les delegacions de Suïssa i Itàlia mentre que al novembre tornin a obrir les portes les seus als EUA i a França.

Primer Berlín, ara Londres

Maragall ha fet les declaracions des del número 17 de Fleet Street, on s'ubica la delegació del Govern a la capital britànica. La delegació al Regne Unit i Irlanda és la segona que es reobre després que la setmana passada el conseller viatgés a Berlín per reactivar la Delegació del Govern a Alemanya. La reobertura d'aquestes dues delegacions, juntament amb les d'Itàlia, Suïssa, França i els Estats Untis s'emmarca en la primera fase d'urgència del pla de desplegament de l'acció exterior del Govern.

En el cas de la seu a Londres -igual que la de Berlín- hi haurà continuïtat en el lideratge respecte a l'anterior legislatura. Així, el delegat Sergi Marcén seguirà al capdavant de la delegació després d'haver estat restituït i nomenat pel Govern de la Generalitat el passat mes de juliol.