El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, ha assegurat avui que la presència de les institucions catalanes al món s'ampliarà en els propers mesos i ha afirmat que l'objectiu del nou Govern és "tenir presència arreu del món". El conseller ho ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio l'endemà que anunciés que es reobririen les cinc primeres delegacions exteriors tancades pel 155: les de Londres, Roma, Berlín, Ginebra i els Estats Units.

Maragall ha assenyalat que aquesta mesura tan sols forma part d'una primera fase. "És una mesura de recuperació immediata. Hi haurà una segona i tercera fase on haurem de recuperar el mapa complet que teníem. Anirem a París i Lisboa: Europa és prioritària. Després anirem a Àsia i a països emergents", ha explicat. A més, el conseller ha afirmat que la cobertura de les places de les delegacions es farà a través de concurs públic.

Tal com ha explicat Maragall, amb aquestes mesures, el Govern pretén "obtenir el reconeixement de les institucions europees i del projecte de república" i aconseguir "un lloc en el debat europeu". D'aquesta manera, el conseller vol "respondre a la brutalitat de l'Estat i l'aplicació del 155". En aquest sentit, ha destacat la necessitat de recuperar el Diplocat "com a institució de país i instrument de projecció i de promoció".

D'altra banda, respecte a la seva relació amb el nou ministre d'Afers Exteriors de l'Estat Espanyol, Josep Borrell, ha admès que encara no ha parlat amb ell i ha assegurat que no té "tanta necessitat de parlar-hi" perquè "no hi ha una subordinació". "No demanaré permís a Espanya per exercir les meves funcions", ha sentenciat.