"Un punt patètic i absurd". Així veu el conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, que el govern espanyol vulgui tornar a plantejaments com el de l'Estatut de 2006. Maragall ha valorat d'aquesta manera, en una entrevista matinal a Rac 1, la comissió bilateral Estat-Generalitat celebrada aquest dimecres a Barcelona. Segons el conseller, els plantejaments proposats durant la cimera per la ministra de Política Territorials, Meritxell Batet, li van recordar als anys previs a l'elaboració de l'Estatut. 

“El llenguatge de Batet em recordava als anys abans del plantejament del segon Estatut. Als anys 90 o els 2.000. Hi ha un punt d’absurd i de patètic, perquè no hi som. Per això ja hi vam passar”, ha retret Maragall. Batet, en la roda de premsa posterior a a reunió, va emplaçar al Govern a buscar una modificació de l'Estatut si vol modificar l'"encaix constitucional" de Catalunya amb Espanya.

En aquest sentit, Maragall ha avisat el govern de Pedro Sánchez que "la qüestió catalana l'ha fet president" i que "no pot deixar d'actuar sense tenir-ho en compte". "Sánchez no pot seguir sent Rajoy", ha defensat, tot assegurant que "cal una decisió política clara del govern Sánchez de què vol dir votar a Catalunya".

Tot i això, el conseller, que aquest dimecres va presidir la reunió de gairebé quatre hores, ha assegurat que el Govern no s'aixecarà de la taula de negociació, malgrat la negació a parlar de la situació dels presos i els exiliats o del dret a l'autodeterminació. "La nostra responsabilitat és estar sempre al peu de canó per defensar les nostres raons", ha defensat Maragall. Malgrat la negativa a parlar de presos i autodeterminació, la reunió sí que va servir per posar en marxa diverses comissions i subcomissions per parla del repartiment competencial, infraestructures o finançament.

Ja aquest dimecres, en la roda de premsa posterior a la reunió, Maragall va lamentar que la reunió no hagués portat grans avenços i va destacar les profundes discrepàncies que es van constatar amb el govern de l'Estat. Amb un to enfadat i disgustat, Maragall va demanar al govern espanyol una rectificació. 

Per altra banda, també el candidat a l'alcaldia de Barcelona per ERC, Alfred Bosch, ha lamentat en una entrevista a RNE que "el PSOE no vulgui parlar dels temes importants", en relació als presos i exiliats ni tampoc sobre l'autodeterminació. "Si Sánchez no vol ser diferent, quin futur li espera?", s'ha preguntat. 

"El PSOE, que semblava que volia dialogar, no vol parlar dels temes importants, això ja ho feia el PP", li ha retret al govern de Perdo Sánchez, el que ha qualificat de "preocupant".