El regidor i líder de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha condemnat les actituds més radicals i les desqualificacions que hi va haver dissabte a la plaça Sant Jaume després de constituir-se el nou Ajuntament.

"Els insults són inadmissibles, no és el que volem", ha manifestat. Dit això, Maragall també s'ha mostrat convençut que l'ambient hauria estat un altre si dins el Saló de Cent s'hagués oficialitzat un acord entre ERC i BComú.

El líder del grup municipal republicà ha subratllat en una entrevista a TV3 que l'ambient va ser el reflex d'una decisió que el que ha fet és "confirmar la política de blocs". "S'ha perdut una oportunitat", ha lamentat indicant que un pacte entre ERC amb comuns hauria emès un missatge de "projecte compartit". "Que no ens diguin que això és superació dels blocs, perquè és exactament el contrari", ha apuntat.

Maragall ha indicat que des d'ERC es farà una oposició activa i tenen "una immensa voluntat transformadora". "Es veurà que hi ha coincidències amb el govern però també diferències", ha dit en referència al nou mandat de Colau, que preveu que serà un "allargament dels últims 4 anys". 

Pel que fa als socialistes, Maragall ha demanat a Collboni que comenci per fer el que li toca en "l'àmbit del dret i les llibertats" i en matèria d'habitatge. El republicà veu necessari que hi hagi "algun moviment al Congrés", perquè si no veu molt difícil que es puguin "entendre amb res".

Tampoc ha descartat que en aquests quatre anys hi pugui haver canvis al govern municipal: "La qüestió del judici és l'evidència clara de les dificultats que tindrem", ha avisat avançant que quan hi hagi sentència cada grup s'haurà de posicionar. Si Colau continua demostrant un cert "entreguisme", ha assenyalat, la situació serà cada vegada més inestable. 

"Colau s'ha deixat comprar"

En una segona entrevista a Catalunya Ràdio, Maragall ha assegurat que "la senyora Colau no ha decidit res, s'ha deixat comprar per una voluntat explícitament aliena compartida per Jaume Collboni i Manuel Valls".

El líder d'ERC ha criticat que els comuns van plantejar un equip negociador "sense papers ni propostes, simplement dedicat a guanyar temps al servei d'una decisió que ja estava presa". Maragall, que ha reconegut que potser haurien d'haver aplanat el camí per a un pacte entre ERC i els comuns abans de les eleccions, ha avisat que plantejaran iniciatives que intentaran "posar en evidència la contradicció" del pacte de govern.