El guanyador de les eleccions a l'ajuntament de Barcelona, Enest Maragall, ha assegurat que "hi ha una operació d'Estat que és contradictòria a la decisió dels ciutadans". Aquesta operació, segons l'alcaldable, és el possible acord Colau-PSC-Valls que el deixaria fora de l'alcaldia. Tot i això, Maragall ha considerat que BComú "no es deixarà atrapar per aquesta operació". Així mateix, ha obert la possibilitat de prescindir de JxCat per governar Barcelona. 

El dirigent d'ERC ha explicat al programa Preguntes Freqüents de TV3 que al capdavant del que qualifica d'"operació d'Estat" hi ha Manuel Valls i Jaume Collboni. A més, ha indicat que si aquest pacte a tres bandes triomfés no s'obririen vies de diàleg entre Catalunya i l'Estat, és més, ha assegurat que "aprofundiria el conflicte".

Maragall ha deixat clar que aquest pacte li sembla inversemblant i ha matisat que està convençut que serà alcalde de Barcelona ja que "BComú i ERC junts podem afrontar la qüestió dels drets fonamentals". "Seré el nou alcalde per la lògica democràtica i per respecte a la decisió dels ciutadans", ha dit sobre aquest tema. 

Pacte sense JxCat?

Sobre un acord amb Junts per Catalunya, Maragall ha apuntat que "Barcelona vol un govern d'esquerres i republicà" però que això no vol dir que no s'hagi de parlar amb el partit d'Elsa Artadi. De fet, aquest divendres a la tarda, Ernest Maragall es va reunir amb Joaquim Forn i Elsa Artadi a Soto del Real. Amb tot, al programa ha assegurat que "està sobre la taula" la possibilitat de deixar fora del pacte a JxCat. Seria un escenari, ha dit, que formaria part "d'una responsabilitat institucional i sobiranista" i que caldria "reconèixer en positiu, també a Junts per Catalunya"