Les declaracions del conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, en què apunta que la ministra Meritxell Batet li hauria transmès en nom de l'executiu de Pedro Sánchez, la voluntat de "formular la política criminal de l'Estat i traslladar-la als fiscals perquè les apliqui a la fiscalia en el seu conjunt", ha provocat una nova tempesta política. Batet ha negat "rotundament" que hagi donat instruccions a la fiscalia per rebaixar les acusacions contra els líders independentistes.

De fet, Maragall tampoc entra en aquests nivell de concreció, tot i que el periodista l'interroga repetidament al respecte. El conseller assegura que la Fiscalia té ara unes instruccions del Govern i que l'executiu de Pedro Sánchez ha de decidir si les manté o no, per la qual cosa, ha parlat de "donar instruccions, definir la política criminal i traslladar aquestes instruccions a la fiscalia". 

Les declaracions es poden escoltar a partir del minut 12:58 de l'entrevista.

En les declaracions, Maragall explica que Batet li hauria transmès aquesta intenció en el marc de la reunió de la comissió bilateral on parla en nom del conjunt del Govern espanyol.

No obstant, i davant la polèmica que han aixecat les paraules del conseller, la ministra ha assegurat que eren afirmacions "absolutament falses" i li ha reclamat que "ho aclareixi i rectifiqui les seves pròpies paraules".