El conseller d'Exteriors i alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha defensat aquest dimarts l'aposta dels republicans de fer llistes separades entre les forces sobiranistes per les eleccions municipals. "No regalarem al senyor Valls una campanya entre independentisme i unionisme. Els barcelonins no es mereixen això", ha defensat Maragall durant la seva conferència als dinars de la Cambra de Barcelona en referència al també alcaldable Manuel Valls.

Així, Maragall ha reiterat que les llistes separades sempre han reforçat el bloc republicà quan s'han presentat a eleccions, ja que ha assegurat que "quan anem junts expulsem els extrems" i ha defensat que "el que és normal en democràcia és que cadascú es presenti representant ideologies determinades". En aquest sentit, el candidat a l'alcaldia de la capital catalana ha defensat que les eleccions van de projectes de ciutat. "Ni resignació, ni subordinació i, encara menys, renúncia a presentar projectes de Barcelona", ha afirmat.

A més, pel que fa als possibles pactes postelectorals, ha defensat que després de les eleccions explotaran un govern de característiques "progressistes i republicanes", però que també apostaran per "pactes de país". Tot i això, ha avisat que les dues coses "poden coincidir o no". El candidat republicà ha defensat que primer caldrà veure com queda el repartiment dels vots i que se centraran en "ser la primera força política de la ciutat". 

"Seran les eleccions més interessants dels últims anys"

Maragall, que no ha evitat parlar de les eleccions municipals durant tota la part expositiva de la conferència, s'ha vist obligat a fer-ho durant el torn de preguntes, a causa de l'enorme interès que ha despertat la seva candidatura entre els assistents. Tot i això, el candidat ha defensat que les properes eleccions municipals, que se celebraran al mes de maig, poden ser "les més interessants dels últims anys".

Ernest Maragall Conseller dinar Cambra - Sergi Alcazar

L'encara conseller d'Exteriors, doncs, ha basat la seva conferència en l'acció exterior de Catalunya, en la necessitat de lluitar contra l'extrema dreta a la Unió Europea i al món i en la necessitat de salvaguardar les llibertats i la democràcia. "Sense democràcia plena no hi ha prosperitat ni autèntica llibertat d’empresa per ningú", ha avisat als empresaris presents a la sala.

En aquest sentit, també ha defensat que Catalunya té la necessitat de superar d'una vegada per totes el dèficit, ja no només fiscal, sinó també "institucional i polític" que té amb l'Estat espanyol i per això ha defensat la necessitat de ser independents. "Per ser un país complet hem de ser un Estat", ha afirmat, a la qual cosa ha afegit que cal "votar i que els presos surtin de la presó". 

A més, ha aprofitat la conferència per detallar una mica més com serà la reobertura de les delegacions catalanes a l'exterior i ha anunciat la reobertura de la delegació dels Estats Units per d'aquí a dues setmanes. També ha dit que "ben aviat" es reobriran les dels Països Bàltics, nòrdics, Centre Europa, el Mediterrani i Portugal i "més tard", se n'obriran de noves a l'Orient Pròxim, Àfrica i l'Amèrica Llatina.