El candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, considera que "és un error" que l'Ajuntament de Barcelona hagi retirat el llaç groc de la seva façana, i ha demanat a l'alcaldessa Ada Colau que "rectifiqui" i "el torni a col·locar", com a mínim fins a esgotar la via dels recursos. El llaç groc ha estat retirat aquest divendres al matí de la façana principal després de l'ordre de la Junta Electoral amb termini de 12 hores.

En unes declaracions, l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, ha considerat que "la Junta Electoral està assumint el mateix paper que el Tribunal Suprem, però en el seu àmbit específic, és a dir, tot val contra la llibertat d'expressió a Catalunya". Maragall ha retret, no obstant això, a l'alcaldessa Ada Colau, que hagi ordenat retirar el llaç groc "perquè cal ser més ferms en la defensa dels nostres drets i no podem caure en aquesta barreja d'ambigüitat i neutralitat".

"Jo no hauria tret el llaç -ha explicat Ernest Maragall- perquè la ciutat de Barcelona ha d'estar disposada a assumir el seu rol en una qüestió bàsica com aquesta de drets i llibertats", i acceptar que es tregui el llaç "equival a cedir davant l'opressió, pel que crec que és un error".

El candidat republicà ha qüestionat l'argument utilitzat pel consistori de procurar que hi hagi "un clima serè" durant la campanya. "Quin tipus de serenitat pot haver quan veiem l'espectacle de l'opressió cada dia en les sales del Tribunal Suprem i la persecució continuada contra els nostres alcaldes?", s'ha preguntat Ernest Maragall.

Pols obert amb l'Estat Espanyol

Segons Ernest Maragall, l'alcaldessa "hauria de mostrar-se ferma i solidària amb la situació del país, encapçalant i no retrocedint", encara que això impliqui "una situació de risc". "Estem mantenint un pols obert amb l'Estat espanyol i, en aquest context, enviar missatges d'acceptació de l'opressió em sembla un error greu", ha dit Maragall.

També ha apuntat que "hem de saber gestionar" els riscos, sabent que "els símbols, en un moment com aquest, adquireixen una significació important", per la qual cosa "retirar avui el llaç és cedir, i una plena rendició que és inacceptable".

Sobre la "neutralitat" en els espais públics que reclamen partits com a Ciutadans, Maragall ha dit no compartir-la perquè, segons ha subratllat, "equival a imposar el silenci" i "no respectar la pluralitat". "No hem de confondre la necessària neutralitat dels serveis públics -ha puntualitzat-, amb el silenci impost davant situacions que afecten l'interès general de la ciutadania".