Esquerra Republicana obrirà converses "immediatament" amb JxCat i els comuns a Barcelona, després d'haver guanyat les eleccions municipals. Així ho ha assegurat aquest matí el candidat d'ERC i ara ja regidor electe, Ernest Maragall. Els ajustats resultats a la capital catalana obliguen els republicans a mirar d'arribar a acords, tot i que Maragall ha assegurat que veu "inverosímil" cap altre pacte possible que l'impedís accedir a l'alcaldia. 

Segons Maragall, el millor govern possible seria un "d'ampli espectre" amb els comuns i JxCat, però ja ha assumit que és "complex" arribar-hi perquè els dos partits s'autoexclouen. Per això, ha assumit que probablement acabarà essent escollit en segona volta i que haurà de governar en solitari

Tot i que els socialistes han defensat que intentaran un govern alternatiu per evitar que la capital catalana tingui un alcalde independentista, Maragall ha assegurat que ho veu "inverosímil" perquè hauria d'incloure els comuns i Cs. En aquest sentit, ha assegurat que "l'única especulació artitmètica que es podria fer en aquest resultat no té recorregut polític" i ha defensat que "no sóc capaç de veure cap altra aritmètica possible".

Maragall, que aquest diumenge a la nit ja va tenir una breu conversa telefònica amb Colau i aquest dilluns ha pogut parlar amb Quim Forn, ha defensat que cal arribar acords amb tots dos en els espais en els espais compartits: la llibertat dels presos i la defensa de l'autodeterminació. En aquest sentit, Maragall ja ha avançat que aquesta setmana anirà a veure Forn a la presó. 

Ernest Maragall Diana Riba Marta Vilalta ERC - Efe

L'alcaldable ha comparegut a la seu d'ERC acompanyat de la número dos al Parlament Europeu -i ara eurodiputada electa-, Diana Riba, i també de la portaveu del partit, Marta Vilalta. En el seu torn, Vilalta ha celebrat els "grans resultats" que el partit ha aconseguit arreu del territori, on han aconseguit el major nombre de representats -tot i que no d'alcaldies-, possibles. A més de victòries importants a Lledia, Manresa, Palamós o Amposta, i un empat amb el PSC a Tarragona.

Pel que fa al Parlament Europeu, Riba s'ha felicitat pels resultats, que han estat els millors del partit en unes europees amb més d'un milió de vots, i ha assegurat que estan "molts contents" perquè un pres polític ha estat escollit com a eurodiputat. També ha volgut felicitar a JxCat per la victòria a Catalunya.