Els consellers Ernest Maragall i Toni Comín, s’han sumat a la nova plataforma Socialistes per la República, formada per exmembres del PSC que se sumen al projecte d’ERC. Durant l’acte fundacional celebrat aquest dimecres a l’Hospitalet de Llobregat davant una cinquantena de persones, Maragall ha fet una crida a “tornar la dignitat al concepte del socialisme”.

“És obvi que cal que fem una tasca que no ha d’anar contra ningú, ni contra cap sigla, sinó a favor del que representa el socialisme”, ha afegit. Al seu torn, a través d’un vídeo enregistrat des de Brussel·les, Toni Comín ha defensat la nova plataforma com a manera de respondre a un estat espanyol “ferotge” i ha reclamat unitat al sobiranisme per evitar una “guerra civil” interna.

“Us imagineu que França i Anglaterra, quan lluitaven contra el nazisme, s’haguessin seguit fent la guerra entre elles? Segurament haurien perdut la Segona Guerra Mundial”, ha etzibat.

La nova plataforma política, que s’ha posat en marxa amb més d’un centenar d’adherits, s’erigeix com un “espai de reflexió” format per ciutadans que comparteixen “valors i conviccions socialistes” però alhora també els “valors republicans i el projecte de país amb Esquerra Republicana de Catalunya”.

Segons recull el manifest fundacional, Socialistes per la República neix amb el compromís de “contribuir a l’assoliment de la llibertat i la dignitat que vol expressar la República catalana” i de fer-ho “des d’una acció política lliure, però compromesa amb ERC”. En aquest sentit, defineixen Esquerra com “l’organització que és ja central en l’espai catalanista”.

Entre els impulsors i signants del nou moviment hi ha exmembres del PSC d’arreu del territori català, els quals han mostrat aquest dimecres el seu “desencís” vers la formació socialista i han detallat com ha estat el seu viratge cap a l’òrbita d’ERC.

Entre les crítiques al partit socialista, alguns dels representants polítics municipals assistents a la presentació han acusat la direcció del partit de “pervertir” el passat del PSC i de ser “còmplices” de l’empresonament dels líders sobiranistes.