L'alcaldable d'ERC per Barcelona, Ernest Maragall, ha criticat aquest dilluns la proposta del candidat socialista, Jaume Collboni, de formar a la ciutat un govern de concentració que deixi fora a la CUP i Vox: "El que està fent amb aquestes declaracions és blanquejar el tripartit del 155".

En declaracions als mitjans al costat del diputat en el Congrés Gabriel Rufián, Maragall ha assegurat que Collboni prova de "configurar l'únic espai en el qual pot tenir alguna esperança de govern" a la ciutat, i ha ressaltat que ERC està molt lluny del que representa aquesta proposta.

"Mentre el PSC estigui alineat amb tanta claredat i responsabilitat contra l'interès general d'aquest país i a favor del qual va representar l'aplicació del 155, és impossible que nosaltres puguem entrar en aquesta lògica", ha asseverat durant un passeig pels barris de Vilapicina i Torre Llobeta de la capital catalana.

En aquestes condicions "és impossible que ERC assoleixi qualsevol tipus d'acord ni pacte amb aquest socialisme domesticat, subordinat i autorenunciat", ha remarcat l'alcaldable republicà.

Ha dit que Collboni proposa un acord amb les forces dels que s'autodenominen constitucionalistes però són "les que han destruït la Constitució, s'han apropiat de la Constitució, han abusat d'ella i l'han utilitzat com a ariet i com a eina contra Catalunya".

Unitat d'acció i estratègia amb JxCat

Preguntat pel fet que la consellera Elsa Artadi sigui la número dos d'una candidatura liderada pel conseller Joaquim Forn ha destacat que la responsabilitat de cada un és que el seu projecte aconsegueixi el màxim suport, i ha apostat per definir el que significa la unitat d'acció i estratègia des de Barcelona, on ERC ha descartat una candidatura conjunta.

Maragall, tanmateix, ha defensat que ERC "és la força central" de Catalunya en aquest procés i que el cicle electoral que s'obre ho demostrarà, després, ha afegit que els republicans treballen no només per ser aquesta força central, sinó també per estendre la mà als qui comparteixen aquest projecte.

Rufián, per la seva part, ha elogiat Maragall i s'ha mostrat convençut que serà el pròxim alcalde de la capital catalana: "Ell només aglutina i sintetitza el millor d'aquesta ciutat" i representa un orgull per als qui van créixer amb l'herència del seu cognom, en referència al seu germà i exalcalde, Pasqual Maragall.