El líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha demanat aquest divendres a l'alcaldessa Ada Colau que no s'aprofiti la situació d'empresonament del líder de JxCat, Quim Forn, per alterar les majories del consistori. Així ho ha defensat en roda de premsa, després que la fiscalia s'hagi oposat a què Forn surti de la presó per assistir als plens

El republicà ha titllat d'"escandalosa" la petició de la Fiscalia, ja que ha assegurat que "no hi ha risc de reiteració delictiva per assistir a un ple", tal com defensa l'escrit del ministeri públic, i considera que demostra "l'actitud de fons" de l'Estat que "s'"inventa un relat". Per això, Maragall ha demanat que el govern municipal i Barcelona en Comú no utilitzin "la seva absència obligada per alterar les majories".

En aquest sentit, ha valorat que Colau hagi demanat per carta que pugui participar, però ha defensat que "és significatiu que sigui en nom de l’alcaldessa i no de la institució". També des de JxCat han demanat no alterar les majories.

Cal recordar que els comuns i el PSC no tenen majoria absoluta al ple, ja que només compten amb 18 diputats i aquesta està a 21. Una majoria que van poder assolir en el ple d'investidura pels tres vots prestats de la plataforma de Manuel Valls, que ara ja només en té dos per la marxa de Celestino Corbacho a Ciutadans. Si Forn no pogués votar la majoria passaria a ser de 20. 

Titlla de "greu" l'acord a la Diputació

Per altra banda, Maragall ha valorat el pacte entre el PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona i ho ha qualificat d'"especialment greu" perquè assegura que "avui és més clar que mai que el PSC és el partit de la negació del diàleg i dels drets bàsics". 

A més, ha assegurat que ERC "s'ha convertit en el gran adversari a batre" després de les últimes victòries i ha acusat el PSC de voler "reconquerir Catalunya" i "revertir els sobiranismes" i a JxCat d'haver "caigut en aquesta temptació". "El PSC està substituint Cs, i això amb l'objectiu de capgirar la majoria sobiranista del país. Des d’ERC estem en condicions d’evitar-ho, per això som l'enemic comú a batre", ha defensat per finalitzar.