El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha preguntat aquest dimarts a l'alcaldessa en funcions, Ada Colau, per què no sotmet a votació de les bases dels comuns un acord entre BComú i ERC.

Al seu parer, sortiria avalat, com ha passat ja a Tarragona. "Com pot ser que això no ho decideixin les bases i ho decideixi el senyor Valls?", ha qüestionat en declaracions a Ser Catalunya, on ha assegurat que està disposat a parlar amb Jaume Collboni, però ha insistit que el pacte amb el PSC és impossible, com a mínim en aquests moments. L'exconseller ha instat Colau a "deixar de marejar la perdiu". "És hora de prendre decisions", ha avisat.

Maragall ha demanat a la líder de BComú que es posicioni i deixi clar per quin pacte optarà finalment. Al seu parer, seria "curiós i interessant" veure què passaria si les bases poguessin votar sobre un acord amb ERC, i s'ha mostrat convençut que l'avalarien. "Jo crec que tindria clar quin seria el resultat", ha dit el cap de llista republicà, que ha constatat que la pregunta que van votar els comuns estava "orientada" a aconseguir el resultat que finalment va sortir. 

L'exconseller ha defensat que un acord entre ERC i BComú superaria la dinàmica de blocs, perquè ajuntaria un partit independentista amb un que no ho és, i això reforçaria el diàleg i també la governació per al 100% de la ciutadania. Ha afegit que seria "l'únic govern compromès amb els drets i les llibertats". "A quina banda està la senyora Colau? S'ha acabat el temps de navegació", ha insistit.

Sobre el PSC, ha assegurat que no pretén posar "cap mur d'exclusió al socialisme", però ha deixat clar que un pacte ara mateix no és possible mentre "segueixin enviant advocats de l'Estat i vulnerant els drets i les llibertats". Maragall ha dit que ell no veta ningú, i està disposat a trobar-se amb Jaume Collboni, però per parlar del futur en general, no per tancar cap acord de govern.

En preguntar-li si creu que hi ha una operació de l'Estat per evitar un alcalde independentista a Barcelona, ha opinat que com a mínim hi ha una reacció "d'horror" per aquesta possible imatge.

Collboni alerta Colau que es pot entrar en "dimensió desconeguda"

El cap de llista del PSC per Barcelona, Jaume Collboni, ha avisat la líder dels comuns, Ada Colau, que si no ofereix una pacte per governar la ciutat "s'entrarà en una dimensió desconeguda de final impressible" i que els socialistes no votaran la seva investidura si no hi ha un acord. En entrevistes a Ràdio 4 i Ser Catalunya, Collboni ha insistit que "no regalarà vots i no donarà un xec en blanc" a Colau i li ha repetit que és "inviable" un tripartit amb ERC. Segons Collboni, Colau ha de donar garanties que hi haurà un "bon govern" i que no estarà subordinat a l'independentisme ni al context polític. D'altra banda, ha qualificat d'actitud "totalitària" que la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, hagi apostat per una "resposta de país" si hi ha una aliança per evitar que el cap de llista d'ERC, Ernest Maragall, sigui alcalde.

Collboni no es pot ni imaginar que Colau presenti candidatura a la reelecció sense buscar un acord que garanteixi la seva elecció en el plenari d'aquest dissabte. "Ningú es tira en una piscina buida", ha afegit per després recordar que ara més que mai la situació està en mans de Colau. Segons ha explicat Collboni, en aquests moments no hi ha negociacions. 

El líder dels socialistes defensa un govern de coalició progressista entre comuns i PSC amb Colau d'alcaldessa i que no estigui subordinat a l'independentisme. "Si votem una candidatura hem de garantir que farà allò coherent amb el que vam dir en la campanya", ha afegit.